Bachelor of master?

Als je doorstroomt van het hbo naar het wo, kies je dan voor een bachelor of een master? We leggen uit wat je mogelijkheden zijn.

Bachelor

Heb je je hbo-bacheloropleiding nog niet afgerond? Dan kun je in sommige gevallen met je hbo-propedeuse doorstromen naar een wo-bachelor. Ben je al wat verder in je studie? Dan kun je je met een minor voorbereiden op een wo-opleiding. Heb je je hbo-bachelor afgerond? Dan kun je direct doorstromen naar een wo-bachelor. Je kunt ervoor kiezen om een opleiding in hetzelfde vakgebied te doen, maar je kunt ook kiezen voor een hele andere richting.

Let op: Hoger collegegeld bij tweede bachelor

Heb je een hbo-bachelor afgerond en begin je hierna aan een tweede bachelor op het hbo of wo? Dan betaal je in veel gevallen het instellingscollegegeld. Dit is meestal een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld. Er is een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo hoef je vaak niet het instellingscollegegeld te betalen wanneer je aan je tweede opleiding begint, voordat je je eerste opleiding hebt afgerond. Lees meer over collegegeld.

Master? Eerst schakelen

Wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond, kun je ook doorstromen naar een wo-master. Vaak moet je dan eerst een schakelprogramma of premaster volgen. Het soort onderwijs op het hbo verschilt van het soort onderwijs op de universiteit. Met een premaster of schakelprogramma doe je de kennis op die je nog mist voor het volgen van een wo-master. Lees meer over premasters en schakelprogramma's.

Verschillende soorten masters

Er zijn verschillende soorten masters waaruit je kunt kiezen. Je hebt reguliere masters om je te verbreden of specialiseren, maar ook onderzoeksmasters, educatieve masters etc. Lees meer over de verschillende soorten masters.

Bijzondere trajecten

Binnen bachelor‐ en masteropleidingen zijn er verschillende mogelijkheden om je kennis te verbreden, jezelf uit te dagen of te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan studeren aan meerdere universiteiten tegelijkertijd (joint degree), het volgen van een aanvullend programma voor talentvolle studenten (honours programma), verkorte studieroutes of het volgen van een breed onderwijsprogramma met eigen accenten (brede bacheloropleiding).

Lees meer

Overzicht wo-opleidingen

Welke wo-bacheloropleidingen en wo-masteropleidingen zijn er?

Ontdek, vergelijk en kies

Collegegeld

Wettelijk collegegeld? Instellingscollegegeld? Wat betekent het?

Lees alles over collegegeld

Master kiezen

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een master?

Lees meer over het kiezen van een master