Bachelor of master?

Opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs zijn opgebouwd uit twee fases: de bachelor en de master. Je kunt vanuit een hbo-bachelor doorstromen naar een wo-bachelor of een wo-master. Lees wat je mogelijkheden zijn, afhankelijk van jouw situatie.

Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Aan de hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Na een bacheloropleiding kun je doorstromen naar een master. Hierin ga je je kennis verdiepen of verbreden. Op onderstaande afbeelding zie je hoe het onderwijs is opgebouwd. Ook zie je de verschillende manieren van doorstromen. Als je op de afbeelding klikt, wordt deze groter.

Ik heb mijn hbo-bachelor nog niet afgerond

Heb je je hbo-bachelor nog niet afgerond? Dan kun je in sommige gevallen met je hbo-propedeuse doorstromen naar een wo-bachelor. In het artikel Doorstromen met een propedeuse lees je hier meer over.

Ben je al wat verder in je studie? Dan kun je je met een minor voorbereiden op een wo-opleiding. In het artikel Bereid je voor met een minor lees je hier alles over.

Ik heb mijn hbo-bachelor afgerond en wil door naar een wo-bachelor

Wanneer je je hbo-bachelor hebt afgerond, kun je direct doorstromen naar een wo-bachelor. Je kunt ervoor kiezen om een opleiding in hetzelfde vakgebied te doen, maar je kunt ook kiezen voor een hele andere richting.

Let op: Hoger collegegeld bij tweede bachelor

Er zijn twee soorten collegegeld: Het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid bepaald. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is hoger dan het wettelijk collegegeld.

Een van de voorwaarden is dat je niet eerder een vergelijkbaar diploma hebt gehaald. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen hbo en wo. Dus als je een hbo-bachelor hebt afgerond en hierna kiest voor een wo-bachelor, dan wordt dit gezien als tweede bacheloropleiding. Je betaalt dan in de meeste gevallen het hogere instellingscollegegeld. Er is een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo hoef je vaak niet het instellingscollegegeld te betalen wanneer je aan je tweede opleiding begint, voordat je je eerste opleiding hebt afgerond. Ook kom je voor het wettelijk collegegeld in aanmerking als je tweede bachelor jouw eerste opleiding in het onderwijs of de gezondheidszorg is.

Lees alles over collegegeld en de geldende voorwaarden.

Ik heb mijn hbo-bachelor afgrond en wil door naar een wo-master

Wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond, kun je ook doorstromen naar een wo-master. Meestal moet je dan wel eerst een schakelprogramma of premaster volgen. Het soort onderwijs op het hbo verschilt van het soort onderwijs op de universiteit. Met een premaster of schakelprogramma doe je de kennis op die je nog mist voor het volgen van een wo-master. Lees meer over premasters en schakelprogramma's.

Ben je op zoek naar een master? Dan is de pagina Master kiezen voor jou interessant. Hier vind je informatie om stap voor stap tot een passende masterkeuze te komen. Ook lees je wat je mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden.

Lees meer

Bekijk opleidingspagina's

Heb je een beeld van de richting die je op wil? Zoek dan eens naar opleidingen in het opleidingenoverzicht

Lees welke informatie je op de opeldiingspagina vindt

Bezoek open dagen

Wil je doorstromen van hbo naar wo? Bezoek dan open dagen!

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag

Collegegeld en studiefinanciering

Hoeveel collegegeld moet je betalen voor een tweede opleiding? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond doorstromen