Kiezen: bachelor of master?

Na een hbo-opleiding ligt de wereld voor je open. Je kunt gaan werken, maar doorstuderen is ook aantrekkelijk. Om je kennis te verdiepen of te verbreden bijvoorbeeld. Kies je dan voor een tweede bacheloropleiding of voor een masteropleiding?

Een tweede bacheloropleiding

Na je afgeronde bachelor op het hbo kun je een bacheloropleiding aan de universiteit volgen. In hetzelfde vakgebied of wellicht wil je iets heel anders. Het is wel goed om te letten op de kosten van een tweede studie: het collegegeld ligt vaak fiks hoger dan bij je eerste bachelor. Lees daarover meer op de pagina Hoe zit het met het collegegeld?

Master volgen: eerst een pre-master

Wil je na een hbo-bachelor een master aan de universiteit gaan doen, dan zul je zeer waarschijnlijk een pre-master moeten volgen. Een wo-opleiding legt namelijk veel nadruk op onderzoek en analytisch vermogen, terwijl een hbo-opleiding meer beroepsgericht is. Om op het vereiste niveau te komen, zul je een pre-master/schakelprogramma moeten volgen. De lengte van dit programma kan verschillen per opleiding. Informeer bij een onderwijsinstelling.

Soorten masters

Kies je voor een masteropleiding dan heb je de keuze uit verschillende typen masters. Lees meer over Welke soorten masters zijn er?

Bijzondere trajecten

Binnen bachelor‐ en masteropleidingen zijn er verschillende mogelijkheden om je kennis te verbreden, jezelf uit te dagen of te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan studeren aan meerdere universiteiten tegelijkertijd (joint degree), het volgen van een aanvullend programma voor talentvolle studenten (honours programma), verkorte studieroutes of het volgen van een breed onderwijsprogramma met eigen accenten (brede bacheloropleiding).

Opleidingsmogelijkheden op wo-niveau

Bekijk universitaire bachelor- en masteropleidingen