Wat komt er kijken bij aanmelding?

Aanmelding

Je hebt je keuze gemaakt voor een wo-opleiding en gaat je aanmelden. Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen.

Aanmelding voor een bacheloropleiding

Als je je inschrijft op uiterlijk 1 mei dan heb je het recht om je studiekeuze te veranderen. Je mag je tot 1 september nog voor een andere studie inschrijven. Als je je wilt inschrijven voor een numerus fixusopleiding dan is de aanmelddeadline 15 januari.

Opleidingen met numerus fixus en selectie

Er zijn opleidingen waar meer aanmeldingen binnenkomen dan het aantal beschikbare plaatsen. Deze opleidingen hanteren een maximum aantal studenten dat kan starten aan de opleiding. Dit wordt ook wel numerus fixus genoemd. Opleidingen kiezen hiervoor als bijvoorbeeld de arbeidsmarkt beperkt is, er te weinig stageplaatsen zijn etc. Als meer studenten zich aanmelden dan dat er plaatsen zijn, dan moet je meedoen aan de selectieprocedure. De aanmelddeadline voor opleidingen met numerus fixus is 15 januari.

Lees meer over numerus fixus en selectie.

Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck is ingesteld om te onderzoeken of je gekozen opleiding daadwerkelijk bij je past. Als je je hebt ingeschreven voor een opleiding met vrije instroom of er vond geen selectie plaats bij je gekozen numerus fixusopleiding dan heb je recht op een studiekeuzecheck. Wil je meer weten over de studiekeuzecheck, bekijk dan de pagina Alles over de studiekeuzecheck.

Studiefinanciering ontvangen

Of je nog studiefinanciering ontvangt na je afgeronde hbo-bacheloropleiding hangt af van de opleiding die je gaat volgen en hoeveel maanden studiefinanciering je al hebt verbruikt. Als je voltijd studeert, dan ontvang je in totaal zeven jaar studiefinanciering. Lees hierover meer op duo.nl.

Aanmelding voor masteropleidingen

  • Sommige universiteiten hebben liever dat je eerst een aanmeldprocedure bij hen doorloopt voordat je je aanmeldt via studielink.nl. Informeer bij de onderwijsinstelling.
  • Voor een masteropleiding wordt een studiekeuzecheck niet altijd gevraagd. Je hoort van de onderwijsinstelling of je moet deelnemen aan een studiekeuzecheckactiviteit. Lees meer over de studiekeuzecheck.
  • Hoe je je aan moet melden voor een pre-master verschilt per hogeschool of universiteit. Informeer daarom bij de onderwijsinstelling voor de juiste procedure.