Wat vinden mijn leerlingen op Studiekeuze123?

Van alle studenten die uitvallen in het eerste studiejaar, geeft meer dan de helft aan dat dit het gevolg is van een verkeerde studiekeuze. Een goed doordachte studiekeuze dringt uitval in het hoger onderwijs terug. Studiekeuze123 levert hier een bijdrage aan met objectieve en betrouwbare studiekeuze-informatie over alle erkende opleidingen in Nederland, zonder commerciële belangen. Studiekeuze123 wordt volledig gefinancierd door het ministerie van OCW.

MijnStudiekeuze - een persoonlijk stappenplan

MijnStudiekeuze is een persoonlijke online omgeving waarin de studiekiezer stap voor stap wordt begeleid bij het kiezen van een studie. Hij krijgt tips en oefeningen bij de fase waarin hij zit. Heeft hij de oefening uitgevoerd? Dan kan hij deze afvinken en door naar de volgende fase. In het account kun je ook opleidingen en open dagen bewaren die je interessant vindt. Een MijnStudiekeuze-account is gratis. Het is geschikt voor iedereen die een hbo- of wo-bachelor gaat kiezen.

Van profiel naar studie

Van profiel naar studie is een tool waarmee studiekiezers zien welk profiel toegang geeft tot welke opleiding. Ook eventuele aanvullende vakken worden in de tool weergegeven.

Ga naar Van profiel naar studie.

Oriëntatiemeter

De Oriëntatiemeter is een test die leerlingen laat zien hoe ver zij zijn in hun studiekeuzeproces. Sta je nog aan het begin en heb je nog geen idee wat je wilt studeren? Of heb je al wat stappen gezet en al een richting gekozen? In welke fase iemand ook zit, er zijn altijd acties die de studiekiezer nog kan nemen om tot een passende studie te komen.

Aan het eind van de test laat de Oriëntatiemeter zien in welke fase van het studiekeuzeproces iemand zit en welke vervolgstappen hij nog kan nemen.

Studiekeuzetesten

Studiekeuzetesten geven leerlingen inzicht in hun persoonlijke interesses en kwaliteiten. Ze zijn daarom een handig hulpmiddel bij het oriënteren op studies.

Ga naar de studiekeuzetesten.

Informatie over alle erkende hbo- en wo-opleidingen

Op Studiekeuze123.nl staan meer dan 3.000 opleidingen in het hoger onderwijs (allemaal geaccrediteerd), waaronder meer dan 1.600 bacheloropleidingen en zo’n 150 associate degrees. Begrijpelijk dat zo’n groot aanbod keuzestress kan veroorzaken. Het is via onze zoekmachine eenvoudig om te filteren binnen deze opleidingen en de selectie te beperken

Open dagen kalender

Het bezoeken van open dagen is een goede manier voor uw leerlingen om nader kennis te maken met een opleiding. Zie hiervoor de Open dagen kalender inclusief proefstudeerdagen en meeloopdagen.

Opleidingen vergelijken

Via het opleidingenoverzicht is het eenvoudig om meerdere opleidingen met elkaar te vergelijken. En deze selectie kan ook worden bewaard zonder account aan te maken of in de persoonlijke omgeving MijnStudiekeuze. In MijnStudiekeuze zijn geselecteerde opleidingen en hun vergelijkingen eenvoudig nogmaals te bekijken bij een later bezoek.

Om opleidingen eenvoudig te vergelijken, kunt u gebruik maken van het schema uit de paper 'De kwetsbaarheden en kansen van het brein en het maken van een studiekeuze' (Merel Lammers, 2017). Bekijk het schema.

Studentenoordelen over opleidingen

Bij het kiezen van een opleiding is de kwaliteit van belang. Jaarlijks inventariseert Studiekeuze123 via de Nationale Studenten Enquête wat studenten van hun opleiding vinden. Hun oordelen zijn terug te vinden op elke opleidingspagina én met elkaar te vergelijken. Daarnaast staat bij veel opleidingen een link naar het accreditatierapport. Dit is een kwaliteitsbeoordeling door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO).  Ook tonen vrijwel alle voltijd bacheloropleidingen Studie in Cijfers. Dit laat in één oogopslag zien hoe een opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleidingen bij hogescholen of universiteiten.

Arbeidsmarktgegevens

Waar en hoe komen uw leerlingen na hun studie terecht? Op de opleidingspagina's van hbo-bachelor en -masteropleidingen en wo-masters staan gegevens over de arbeidsmarkt. U kunt bijvoorbeeld zien hoeveel procent van de studenten na hun studie is gaan werken. Of wat de arbeidsmarktpositie (lees: vijf jaar na afstuderen) van afgestudeerden is.

Studiekeuzewoordenboek

Wat betekent een bindend studieadvies, een honoursprogramma of een minor? En wie of wat Is DUO of Studielink? Bij het kiezen van een studie komt de studiekiezer soms begrippen tegen waarvan de betekenis nog niet bekend is. In het Studiekeuzewoordenboek staat een overzicht van veelgebruikte begrippen in het hoger onderwijs met een uitleg van de betekenis.

Digitaal magazine voor scholieren en ouders

Speciaal voor studiekiezers en hun ouders heeft Studiekeuze123 digitale magazines gemaakt met belangrijke informatie over de studiekeuze en handige tips. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij fixusopleidingen? Relevante onderwerpen die allemaal aan bod komen in het magazine, aangevuld met leuke filmpjes waarin studiekiezers hun verhaal vertellen.

Over Studiekeuze123

Studiekeuze123 is een initiatief van het ministerie van OCW, in samenwerking met studenten en het hoger onderwijs. Studiekeuze123 biedt objectieve en betrouwbare informatie over alle erkende opleidingen van hogescholen en universiteiten in Nederland. Het ministerie van OCW zorgt voor de financiering. Lees meer over Studiekeuze123.