Het studiekeuzeproces begeleiden

Uw leerlingen staan voor de taak om een studiekeuze te maken. Hoe kunt u als decaan hen begeleiden tijdens het studiekeuzeproces?

Wat is het studiekeuzeproces?

Wat omvat het studiekeuzeproces nu eigenlijk? In het proces van studiekeuze zijn meerdere fasen te onderscheiden. Op Studiekeuze123.nl onderscheiden we drie fasen:

  • Ontdekfase: uw leerlingen staan aan het begin en hebben nog geen goed beeld van welke kant ze op willen en welke studierichting bij hen past. Interessetesten en gesprekken met ouders en decanen zijn in deze fase belangrijk.
  • Vergelijkfase: uw leerlingen hebben min of meer een richting bepaald waarin ze hun opties verder gaat verkennen. Zij gaan hun top 3 (5 of 10…) vergelijken en onderzoeken. Bijvoorbeeld door het bezoeken van open dagen. Om een nog specifieker beeld te krijgen van een bepaalde studie is een dagje meelopen of proefstuderen zeer geschikt. Ook opleidingen vergelijken met behulp van Studie in Cijfers en de Matchfinder kan helpen bij de verkenning.
  • Kiesfase: uw leerlingen zullen hierin knopen gaan doorhakken, tot een eerste keuze komen en een tweede opleiding als alternatief kiezen. Daarna vindt het aanmelden en de studiekeuzecheck plaats.

Persoonlijke digitale omgeving

Voor uw leerlingen is er MijnStudiekeuze: een persoonlijke digitale omgeving waarin een scholier wordt begeleid bij het kiezen van een studie. Aan de hand van de verschillende stappen per fase, ontvangt een scholier een persoonlijk plan van aanpak voor het kiezen van een studie.

Voorlichtings-en lesmateriaal

Ter ondersteuning hebben wij divers lesmateriaal ontwikkeld waarmee uw leerlingen zelf aan de slag kunnen. Of waarmee u een lesuur kunt inrichten.