Het studiekeuzeproces begeleiden

Uw leerlingen staan voor de taak om een studiekeuze te maken. Hoe kunt u als decaan hen begeleiden tijdens het studiekeuzeproces?

Wat is het studiekeuzeproces?

Het studiekeuzeproces bestaat uit verschillende fases. Op Studiekeuze123.nl onderscheiden we er drie:

  • Ontdekken: de studiekiezer staat aan het begin. Hij heeft nog geen goed beeld van de kant die hij op wil of welke studierichting bij hem past. Studiekeuzetesten en gesprekken met ouders en decanen zijn in deze fase belangrijk.
  • Vergelijken: de studiekiezer heeft bepaald in welke richting hij zich verder wil gaan verdiepen. Ze gaan hun top 3 (of 5 of 10...) onderzoeken en vergelijken. Bijvoorbeeld door het bezoeken van open dagen. Om een nog specifieker beeld te krijgen van een bepaalde studie is een dagje meelopen of proefstuderen zeer geschikt. Ook opleidingen vergelijken met behulp van Studie in Cijfers en de Matchfinder kan helpen bij de verkenning.
  • Kiezen: De studiekiezer hakt de knoop door en kiest een opleiding. Hij heeft ook een tweede opleiding als alternatief. In deze fase meldt hij zich aan via Studielink. Hij zoekt uit welke rechten en plichten hij heeft wanneer hij zich aanmeldt. Ook wordt hij uitgenodigd voor de studiekeuzecheck.

MijnStudiekeuze: Persoonlijke digitale omgeving

Voor uw leerlingen is er MijnStudiekeuze. Dit is een persoonlijke digitale omgeving waarin een studiekiezer stap voor stap door het studiekeuzeproces gaat. Bij elke stap zijn er tips en oefeningen om de studiekiezer te helpen.

Voorlichtings-en lesmateriaal

Ter ondersteuning hebben wij divers lesmateriaal ontwikkeld waarmee uw leerlingen zelf aan de slag kunnen. Of waarmee u een lesuur kunt inrichten.