Met een opleiding laten kennismaken?

Uw leerlingen laten kennismaken met opleidingen van hun voorkeur: dat kan via open dagen, proefstudeerdagen of meeloopdagen. Zo proeven ze de sfeer en het studentenleven aan een hogeschool of universiteit.

Kennismaken: open dagen bezoeken

Tijdens een open dag of open avond krijgen uw leerlingen meer informatie over opleidingen, en kunnen ze kennismaken met studenten en docenten. Daarbij is het mogelijk om de onderwijsinstelling van binnen te zien. Dit is een goede manier om te oriënteren op de onderwijsinstelling en op een of meerdere opleidingen.

Speciaal voor aankomende studenten hebben we een lijst met slimme vragen gemaakt die tijdens een open dag kunnen worden gesteld. Dit is een handige leidraad voor uw leerlingen.

Proefstuderen

Proefstuderen is een goede mogelijkheid  voor uw leerlingen om kennis te maken met het lesprogramma. De scholier volgt samen met andere studiekiezers voor een dag(deel) een programma. Deze scholieren verdiepen zich in de opleiding, kunnen studiemateriaal inzien en docenten en studenten ontmoeten. Zo ontstaat een goed beeld van de opleiding.

Meeloopdag

Een meeloopdag geeft uw leerlingen het gevoel al student te zijn. De leerlingen worden gekoppeld aan een student en volgen samen colleges. Op deze manier maken uw leerlingen een gewone lesdag mee en kunnen ondertussen vragen worden gesteld aan de student of een van de docenten.

Kalender met open dagen

Kijk voor een overzicht van alle open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen van hogescholen en universiteiten op de open dagen kalender.

Extra begeleiding bij studiekeuze

Veel hoger onderwijsinstellingen bieden ook studiekeuzeactiviteiten aan via hun eigen studiekeuzebegeleidingscentra. Denk bijvoorbeeld aan een workshop studiekeuze. Ook een individueel gesprek met een studieadviseur behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook veel particuliere studiekeuzeadviseurs die uw leerlingen kunnen bijstaan in het keuzeproces. Bekijk studiekeuzeadviesbureaus.