Wat is mijn rol als ouder bij studiekeuze?

Voor uw kind is de tijd aangebroken om een studiekeuze te maken. Jongeren moeten een keuze maken die een belangrijke richting geeft aan hun (studie)loopbaan. Dat is ook voor u als ouder een spannend proces. Hoe helpt u uw zoon of dochter het beste bij de studiekeuze?

Rol ouder bij studiekeuze

Ouders spelen doorgaans een belangrijke rol bij het studiekeuzeproces, ook al willen scholieren dat niet altijd toegeven. Zij hebben immers een natuurlijke tegenzin om naar hun ouders te luisteren. Wel waarderen ze het als hun ouders een ondersteunende en coachende rol aannemen. Jongeren gebruiken u graag als klankbord of luisterend oor bij hun studiekeuze.

Wat is het studiekeuzeproces

Wat omvat het studiekeuzeproces nu eigenlijk? In het proces van studiekeuze zijn meerdere fasen te onderscheiden:

  • Oriëntatiefase: uw kind staat aan het begin en heeft nog geen idee welke kant hij op wil en wat bij hem past. Interessetesten en gesprekken met ouders en decanen zijn hierin belangrijk.
  • Verkenningsfase: uw kind heeft min of meer een richting bepaald waarin hij opleidingen verder gaat verkennen en onderzoeken. Het bezoeken van open dagen kan hierbij heel handig zijn. Om een nog specifieker beeld te krijgen van een bepaalde studie is een dagje meelopen of proefstuderen zeer geschikt.
  • Beslissingsfase: uw kind zal hierin knopen gaan doorhakken, tot een opleiding als eerste keuze komen en een goede tweede selecteren. Daarna vindt het aanmelden plaats.

Rol ouder invullen

Hoe kunt u uw kind als ouder het beste bijstaan? Bekijk eens onze pagina Tips voor ouders.