Kennismaken met de opleiding?

Hoe (in)formeel gaat het eraan toe bij die onderwijsinstelling? Of hoe gaan docenten en studenten met elkaar om bij die ene opleiding? Door het kennismaken met een opleiding ervaart de aankomende student hoe zijn studietijd eruit zal gaan zien.

Kennismaken: open dagen bezoeken

Tijdens een open dag of open avond krijgt uw kind meer informatie over opleidingen, en kan hij kennismaken met studenten en docenten. Daarbij is het mogelijk om de onderwijsinstelling van binnen te zien. Dit is een goede manier om  te oriënteren op de onderwijsinstelling en op een of meerdere opleidingen.

Speciaal voor aankomende studenten hebben we een lijst met slimme vragen gemaakt die tijdens een open dag kunnen worden gesteld. Dit is een handige leidraad voor uw kind (en voor u).

Proefstuderen

Proefstuderen is voor uw aankomende student een goede mogelijkheid om kennis te maken met het lesprogramma. Hij volgt samen met andere studiekiezers voor een dag(deel) een programma. De studiekiezers verdiepen zich in de opleiding, kunnen studiemateriaal inzien en docenten en studenten ontmoeten. Zo ontstaat een goed beeld van de opleiding.

Meeloopdag

Een meeloopdag geeft uw kind het gevoel al student te zijn. Hij wordt gekoppeld aan een student en volgt samen colleges. Op deze manier maakt hij een gewone lesdag mee en kan hij ondertussen vragen stellen aan de student of een van de docenten.

Kalender met open dagen

Gaan kennismaken met een opleiding? Kijk voor een overzicht van alle open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen van hogescholen en universiteiten op de open dagenkalender.

Extra begeleiding bij studiekeuze

Veel onderwijsinstellingen bieden ook hun studiekeuzeactiviteiten aan via hun eigen studiekeuzebegeleidingscentra. Denk bijvoorbeeld aan een workshop studiekeuze. Ook een individueel gesprek met een studieadviseur behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook veel particuliere studiekeuzeadviseurs die uw kind kunnen bijstaan in het keuzeproces. Bekijk studiekeuzeadviseurs.