Ik twijfel nog. Wat kan ik doen?

De studiekeuzecheck helpt je om te bepalen of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Maar wat als je na de studiekeuzecheck nog twijfelt?

Switchen van studiekeuze na 1 mei - uiterlijk 1 mei aangemeld

Heb jij je voor 1 mei aangemeld voor een opleiding of meegedaan aan de selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus en twijfel je na 1 mei? Twijfelen mag! De bedoeling van de studiekeuzecheck is dat je ook na 1 mei van gedachten kunt veranderen. Ook als je een positief studiekeuzeadvies vanuit de opleiding hebt ontvangen. Heb je je dus op uiterlijk 1 mei aangemeld voor een hbo- of wo-opleiding? Dan mag je daarna nog switchen naar een andere opleiding voordat het nieuwe collegejaar begint. Deze nieuwe opleiding mag jou de toelating niet weigeren, omdat je je op tijd hebt aangemeld in het hoger onderwijs. Deze opleiding mag wél deelname aan een nieuwe studiekeuzecheck verplicht stellen.  

Lees meer over jouw rechten en plichten.

Pas ná 1 mei aanmelden voor een opleiding

Ook al twijfel je, het is slim om je wel voor 1 mei aan te melden. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo- of wo-opleiding? Dan zitten daar enkele haken en ogen aan. Wettelijk gezien mag een onderwijsinstelling jouw aanmelding weigeren als deze na 1 mei binnenkomt en je je niet voor 1 mei al voor een andere opleiding had aangemeld. De onderwijsinstelling beslist in dat geval dus over jouw toelating.

De voorwaarden voor toelating kunnen per hogeschool of universiteit en soms zelfs per opleiding verschillen. De onderwijsinstelling mag deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen. Het studiekeuzeadvies dat je hierna ontvangt, mag bindend zijn. (Voor mensen die zich vóór 1 mei al voor een opleiding hebben aangemeld, is de uitslag van de studiekeuzecheck nooit bindend.)  

Lees meer over jouw rechten en plichten.

Hoe kom ik tot een nieuwe studiekeuze?

Het kan zomaar zijn dat je geen alternatieve opleiding op je lijstje hebt staan en nog verder wilt ontdekken wat er voor jou mogelijk is. Soms heb je ook gewoon wat meer tijd nodig. Praat met vrienden, ouders en je decaan. Loop (nogmaals) door het studiekeuzestappenplan in MijnStudiekeuze of kijk eens verder naar: