Bekostigd en particulier onderwijs

Bekostigd onderwijs

Het merendeel van de erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland, is bekostigd. Bij een bekostigde opleiding betaalt (bekostigt) de overheid de onderwijsinstelling om opleidingen te verzorgen. In dat geval betaal je, als je aan de voorwaarden voldoet, het wettelijk collegegeldtarief. Voor alle geaccrediteerde (erkend door de NVAO) opleidingen kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering.

Particulier onderwijs

Naast bekostigd onderwijs, heb je ook particulier onderwijs. Nederland telt enige tientallen particuliere hogescholen en enkele particuliere universiteiten. Particulier hoger onderwijs wordt niet gefinancierd door de overheid. Deze onderwijsinstellingen hebben dus niets te maken met het wettelijk bepaalde collegegeld en het collegegeld is hoger dan bij bekostigd onderwijs. Private onderwijsinstellingen kunnen hun opleidingen wel laten goedkeuren (accrediteren of erkennen) door de NVAO. Voor alle geaccrediteerde opleidingen kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Studeren aan een particuliere opleiding biedt vaak meer flexibiliteit in studietempo, lestijden of op afstand studeren.

Alles over collegegeld

Als je studeert aan een universiteit of hogeschool, dan betaal je daarvoor collegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt.

Lees meer.