HBO Bachelor - Kunst en Cultuur

Vormgeving

Logo ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem Arnhem
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.0
Bekostiging: Overheid
Studenten: 416
Studiepunten: 240 ECTS
Honours: 2 programma's
Diploma: Bachelor of Arts

Over de opleiding

Je kunt binnen Vormgeving kiezen voor verschillende studierichtingen.

Arnhem * Fashion Design * Graphic Design * Interaction Design * Product Design * Creative Writing Studenten die per studiejaar 2016-2017 aan hun propedeuse Vormgeving in Arnhem beginnen, krijgen Engelstalig onderwijs. Studiemateriaal blijft in het Nederlands beschikbaar en voor Nederlandstalige studenten bestaat de mogelijkheid het toelatingsexamen en later de toetsen in het Nederlands te maken....


Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. De toelatingseisen zijn gebaseerd op de wettelijke regelingen. Per 1 september is een nieuwe regeling gepubliceerd. De hierin opgenomen wijzigingen worden in september verwerkt op Studiekeuze123.nl.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2018 / 2019 2019 / 2020
Wettelijk € 2.060 € 2.083

Halvering collegegeld
Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar mogelijk verlaagd. Lees hier meer.

Studenten

416 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

149 eerstejaars aan deze opleiding
24-30 contacttijd eerstejaars (uren)
? bindend studieadvies
32% van de eerstejaars studenten is man
68% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
77%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
49%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 5 jaar
60%
behaalt een hbo-bachelor diploma of hoger binnen 5 jaar
Doorstuderen
7%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Productontwerper worden? Ontdek de studie Product Design aan de kunstacademie in Arnhem en leer o.a. collecties ontwerpen en food design.

  Dit is Product Design bij ArtEZ: * Focus op visie, ambitie en vernieuwing. * Experimenteerlabs voor high en low tech. * Ontwerpen van collecties en ontwikkelen van researchprojecten. * Innovatieve opdrachten en bijzondere stages. * Docenten uit het (inter)nationale werkveld. Na je studie kun je aan de slag als productontwerper bij een studio, je eigen label starten of doorstuderen aan een masteropleiding. Product Design is een variant van de bachelor Vormgeving. Je kunt deze variant studeren in Arnhem. Meer info is te vinden op www.artez.nl.

 • Grafisch ontwerper of vormgever worden? Ontdek de studie Graphic Design aan de kunstacademie bij ArtEZ in Arnhem.

  Dit is Graphic Design bij ArtEZ in Arnhem: * Aanjager van nieuwe ontwerpvormen en ontwikkelingen. * Leren door te experimenteren (design based research). * Gespecialiseerd in typografie. * Onderwijs op het snijvlak van beeldende kunst en design. * Theoretische en filosofische basis. Na je studie kun je als grafisch vormgever aan de slag bij een ontwerpbureau, voor jezelf beginnen of doorstuderen aan een masteropleiding. Graphic Design is een variant van de bachelor Vormgeving. Je kunt deze variant studeren in Arnhem en Zwolle. Meer info is te vinden op www.artez.nl.

 • Mode ontwerper of fashion designer worden? Ontdek de opleiding Fashion Design aan de modeacademie in Arnhem.

  Dit is Fashion Design bij ArtEZ: * Behoort tot de beste modeopleidingen van Europa. * Focus op originaliteit, oorspronkelijkheid en vakmanschap. * Afgestudeerde Arnhemse modeontwerpers zijn hoog gekwalificeerd en internationaal sterk. * Zeer uitdagend en creatief klimaat. * Winnaar van de Grand Seigneur in 2011. Na je studie ben je opgeleid tot modeontwerper met een sterke en eigen signatuur. Je beschikt over een breed arsenaal aan mogelijkheden om je binnen de modewereld te manifesteren. Fashion Design is een variant van de bachelor Vormgeving. Je kunt deze variant studeren in Arnhem. Meer info is te vinden op www.artez.nl.

 • Literair schrijver of programmamaker worden? Ontdek de studie Creative Writing in Arnhem. De enige hbo-opleiding voor schrijvers en dichters.

  Dit is Creative Writing bij ArtEZ: * Enige voltijd hbo-studie voor het schrijven én presenteren van proza, drama, poëzie, documentaire en literaire non-fictie. * Brede oriëntatie op het moderne auteurschap. * Jaarlijkse presentatie van eigen werk op literaire festivals. * (Gast)colleges van bekende uitgevers, schrijvers en critici. * Samenwerking met Literair Productiehuis Wintertuin. Na je studie ben je (zelfstandig) schrijver, geef je les, heb je een organisatiefunctie binnen de culturele sector of werk je als programmamaker voor podia, festivals en evenementen. Je kunt ook doorstuderen. Creative Writing is een variant van de bachelor Vormgeving. Je kunt deze variant studeren in Arnhem. Meer info is te vinden op www.artez.nl

 • De studie Interaction Design in Arnhem met specialisatie Information Design en Digital Audio-Visual Design leert je interactief ontwerpen.

  Dit is Interaction Design bij ArtEZ: * Combinatie van design, techniek en beeldende kunst. * Uitdagende studie voor de ontwerpers van de toekomst. * Praktijkgerichte projecten, interessante ontwerpstudio's en toonaangevende externe partners. * Keuze uit twee specialisaties: Information Design en Digital Audio-Visual Design. Na je studie kun je je als professioneel interactief ontwerper vestigen of voor een baan kiezen bij interactieve ontwerpbureaus. Interaction Design is een variant van de bachelor Vormgeving. Je kunt deze variant studeren in Arnhem. Meer info is te vinden op www.artez.nl.

 • + Meer
 • Honours programma's
 • Het Honours Programma is een tweejarig studieprogramma dat wordt gevolgd als aanvulling op de bacheloropleiding. Het staat open voor gemotiveerde studenten uit alle disciplines.

 • Het Honours Programma is een tweejarig studieprogramma dat wordt gevolgd als aanvulling op de bacheloropleiding. Het staat open voor gemotiveerde studenten uit alle disciplines.

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem
Landelijk gemiddelde
Vormgeving
Studenttevredenheid 4.0 / 5 3.8 / 5
Sfeer 4.2 / 5 4.2 / 5
Inhoud 3.9 / 5 3.6 / 5
Algemene vaardigheden 3.9 / 5 3.8 / 5
Praktijkgericht onderzoek 3.7 / 5 3.5 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.7 / 5 3.4 / 5

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk

70% vond een baan op niveau
62% vond een baan binnen het vakgebied van de studie
€ 1.250 bruto startsalaris op basis van 33 uur per week
4% is werkloos

Arbeidsmarkt​prognose

Landelijk per opleidingstype (HBO Kunst en Cultuur)

Prognose Goed
Conjuctuur​gevoeligheid Erg hoog
Uitwijk​mogelijkheden naar andere sector Gemiddeld
Uitwijk​mogelijkheden naar andere beroepsgroep Gemiddeld

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.

Grafisch vormgevers en multimedia vormgevers 45%
Fotografen 5%
Product- en kledingontwerpers 5%
Regisseurs en producenten televisie, film en theater 5%
Bouwkundig- en interieurarchitecten 4%
+ Meer

Oordeel Alumni

23% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
77% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Contact

ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem


Contactgegevens
Onderlangs 9
6812 CE Arnhem
T: 026 - 3535600
www.artez.nl
0 opleidingenopleiding vergelijken