Wo master - Kunst en Cultuur

Filosofie

Deze opleiding heet ook wel: Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied
Varianten: Filosofie van de bedrijfswetenschappen, Filosofie van de cultuurwetenschappen, Filosofie van de gedragswetenschappen, Filosofie van de geschiedenis, F...

Radboud Universiteit
Geschreven door Radboud Universiteit

Deze tweejarige masteropleiding is uniek in Nederland. Je kunt de opleiding volgen na afronding van een aantal specifieke bacheloropleidingen.
Wil je graag reflecteren op de kennis die je in je bachelorstudie hebt opgedaan? Vind je het leuk om kritisch na te denken over zaken die we doorgaans als vanzelfsprekend aannemen? Schrik je niet terug voor een stevige inhoudelijke discussie? Kortom, wil je boven je wetenschapsgebied uitstijgen? Dan is de masteropleiding Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied iets voor jou!
Deze tweejarige masteropleiding is uniek in Nederland. Als student specialiseer je je in het filosofische vakgebied dat aansluit bij de door jou gevolgde bacheloropleiding....

Keuzes binnen de opleiding

  • In de studie Filosofie van de Bedrijfswetenschappen bestudeer je de fundamentele concepten uit het onderzoek en de praktijk van de bedrijfs- en bestuurskunde.
    Wanneer je bedrijfskunde studeert komt er een moment waarop je fundamentele vragen stelt bij zaken die altijd vanzelfsprekend leken. Waarom gebruiken we de onderzoeksmethoden die we gebruiken? Wat voor mensbeeld staat er in de bedrijfskunde centraal? Welke politieke- of ethische vragen roept onze wetenschappelijke discipline op?
    Binnen de bedrijfskunde zelf is niet altijd plaats voor dat soort vragen omdat ze afleiden van 'normaal' wetenschappelijk onderzoek of de gangbare praktijk binnen de managementwereld. Wil jij juist van dat gebaande pad af en wil je juist aan de slag met dit soort fundamentele vragen dan is Filosofie van de Bedrijfswetenschappen iets voor jou. De opleiding geeft je een brede basiskennis van de filosofie en bied je uitgebreid de ruimte om te reflecteren op de filosofische vragen die jou bezighouden.
    Bedrijfswetenschappen vatten we hier ruim op, dus heb je een vooropleiding in de economie, bestuurskunde, GPM of een andere managementwetenschap dan ben je ook van harte welkom.

  • Je leert vanuit filosofisch perspectief te reflecteren op cultuurwetenschappen.
    Vandaag de dag speelt het begrip cultuur een cruciale rol. Wij kunnen onszelf niet begrijpen zonder ons als culturele wezens te identificeren. Maar wat is cultuur eigenlijk? En kunnen we vandaag de dag in onze maatschappij nog wel over één cultuur spreken? En is cultuur van belang? In deze specialisatie onderzoek je de verschillende en soms omstreden concepten van cultuur om antwoorden te vinden op deze vragen.

  • Studeer je Pedagogiek, Psychologie, Communicatie of Culturele Antropologie (wo) en zoek je filosofische verdieping? Leer vanuit filosofisch perspectief te reflecteren op de gedragswetenschappen.
    Onze genetische aanleg bepaalt in een buitengewoon complexe samenhang met talrijke omgevingsfactoren hoe wij ons gedragen. Maar wat betekent dit voor ons alledaagse zelfbegrip? Hoe kunnen we de impact van de gedragswetenschappen op de praktijk van alledag een plaats geven? Het beeld domineert dat mensen min of meer doelgerichte, redelijke, verantwoordelijke personen zijn, maar dat beeld lijkt volstrekt onverenigbaar met het beeld dat de gedragswetenschappen ons laten zien. In de Filosofie van de gedragswetenschappen staat deze intellectuele uitdaging centraal.

  • + Meer
  • Op basis van BA Bedrijfswetenschappen, Economie, Bestuurskunde

  • Heb jij Psychologie, Kunstmatige Intelligentie of Neurowetenschappen gestudeerd en zoek je filosofische verdieping? Dan is de Master Filosofie van de Cognitiewetenschappen wellicht iets voor jou. In deze masterspecialisatie bestudeer je menselijke cognitie vanuit een interdisciplinair perspectief. Je doet onder andere onderzoek naar de relatie tussen cognitie, taal en cultuur, de ontwikkeling van sociale cognitie, het verschil tussen menselijke, dierlijke en kunstmatige cognitie, en de vraag wat een cognitieve stoornis eigenlijk is. In je onderzoek betrek je recente inzichten vanuit de psychologie, kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschappen en haak je aan bij belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

  • Op basis van algemene cultuurwetenschappen en kunstgeschiedenis We hechten veel waarde aan het begrip 'cultuur'. Denk aan 'het culturele leven', 'organisatiecultuur' en 'culturele levenswijze'. Tegelijkertijd is het een vaag en omstreden begrip. In de masterspecialisatie filosofie van de cultuurwetenschappen bestudeer je problemen als cultuurrelativisme en de verhouding tussen cultuur en politiek

  • + Meer
Filler

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 59
Studiepunten: 120 ECTS
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

59 studenten volgen deze opleiding
16 eerstejaars aan deze opleiding
69% van de eerstejaars studenten is man
31% van de eerstejaars studenten is vrouw
97 opleidingen
46.634 studenten in de gemeente Nijmegen Meer info over Nijmegen

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studieverloop

Diploma binnen 3 jaar

31%

behaalt een diploma voor deze opleiding
28%

behaalt een ander wo master diploma
41%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2023 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Radboud Universiteit
Landelijk gemiddelde
Filosofie (2-jarig)
Vergelijk alle 5 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.1 / 5 4.2 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Sfeer - / 5 4.3 / 5 -
Studiefaciliteiten - / 5 3.4 / 5 -
Studie opnieuw kiezen - / 5 4.5 / 5 -
Inhoud en opzet - / 5 4.1 / 5 -
Aansluiting beroepspraktijk - / 5 3.2 / 5 -
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Filosofie

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Oordeel Alumni

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meest gekozen beroepen

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (master - taal en cultuur)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Goed
Samenhang baankans met economie: Laag
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Hoog

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Radboud Universiteit

Filler
Illustration of a map

Adres

Houtlaan 4
6525 XZ Nijmegen

Bekijk locatie Radboud Universiteit op de kaart
Logo Radboud Universiteit

Meer informatie

Bezoek ook de website van Radboud Universiteit

Bezoek website van Radboud Universiteit

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Filosofie doorsturen?

Deel via WhatsApp