Chemical Engineering richt zich op de vakgebieden chemie, materiaalkunde en procestechnologie. Chemisch ingenieurs hebben ook een gedegen kennis van stromingsleer en thermodynamica.
Tijdens deze master houd je je bezig met baanbrekend onderzoek op het gebied van innovatieve chemische processen en nieuwe materialen en producten. Je maakt gebruik van de modernste technologie om oplossingen te bedenken voor maatschappelijk relevante vraagstukken. Zo kun je onderzoeken of de omzetting van biomassa duurzame energieoplossingen oplevert, de mogelijkheden bekijken om water te zuivere...
Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.
Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.
Instroommomenten waarop je kunt starten met de opleiding.
Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.
Je kunt een masteropleiding volgen als je een (verwante) bacheloropleiding op hetzelfde niveau hebt afgerond. Je bent niet automatisch toelaatbaar; sommige masteropleidingen hanteren selectiecriteria. Van een hbo-bacheloropleiding naar een wo-masteropleiding is soms ook mogelijk, meestal in combinatie met een schakelprogramma. Neem contact op met de instelling voor meer informatie. De opleiding kan aanvullende toelatingseisen hebben. Controleer de eisen ook op de website van de onderwijsinstelling.
BSc- of BE-graad eersteklas in Chemische Technologie.
Werkervaring kan het persoonlijke programma inkorten.
Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.
Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.
Tarieven | 2019 / 2020 | 2020 / 2021 |
---|---|---|
Wettelijk | € 2.083 | € 2.143 |
We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.
In deze track integreer je kennis van thermodynamica, transportverschijnselen, katalyse, chemical reactor engineering, scheidingstechnologie & het ontwerp en de simulatie, controle, economie, veiligheid & duurzaamheid van fabrieken en processen. Je bestudeert thema’s rond bioraffinage, CO2-verwijdering, afvalstromenbehandeling, (nieuwe) processen met duurzame grondstoffen en procesverbetering. Je ontwikkelt katalysatoren en meerfasen-reactoren, (reactieve) scheidingsprocessen en je ontwerpt en simuleert processen. Scheidingstechnologie draait om (reactieve) destillatie, membraanscheiding van gassen of vloeistoffen en verschillende handelingen waarbij vaste of vloeibare stoffen worden gescheiden voor adsorptie en extractie. Fotokatalyse draait om het omzetten van zonne- en elektrische energie in chemische energie. Katalyse tracht nieuwe heterogene katalysatoren te ontwikkelen voor industriële toepassingen. Duurzame procestechnologie ontwikkelt nieuwe procesconcepten voor bioraffinagetoepassingen en duurzame grondstoffen. Andere onderzoeksthema’s: interface-verschijnselen en -processen die van belang zijn voor massa- en warmtetransport, submicronfiltratieprocessen of microreactors.
In deze track onderzoek je functionele organische moleculen en assemblages, polymeren met gedefinieerde moleculaire en mesoscopische structuren, anorganische stoffen (membranen, nanocomposieten, dunne lagen) en organometallische stoffen. Toepassingsgebieden zijn onder meer biosensing, solar fuels, weefselmanipulatie, virus engineering, functionele en verwisselbare nanoconstructies en eiwitkooien. Actuele thema’s in anorganische stoffen: de synthese van nanocomposieten, tweedimensionale stoffen en nanogestructureerde materialen (fotovoltaïsche systemen, (foto)katalyse). Ook onderzoeken we nanoporeuze systemen en dunne lagen, heterostructuren van nanokristallijne materialen voor membranen, met toepassingen in de (micro)elektronica en detectie. Onderzoek naar organische materialen (polymeren) richt zich op de gecontroleerde fabricage op nanoschaal van complexe structuren en hun gebruik in moleculaire motoren, sensoren of aandrijvingen. Ander onderzoek richt zich op het potentieel van biocompatibele en biologisch afbreekbare polymeren in weefselmanipulatie en het gebruik van polymere nanodeeltjes met gemodificeerde oppervlakken voor gerichte toediening van medicijnen of genen.
Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?
Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.
Landelijk
Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (wo werktuigbouwkunde en elektrotechniek)
Prognose | Zeer goed |
Conjuctuurgevoeligheid | Hoog |
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector | Gemiddeld |
Uitwijkmogelijkheden naar andere beroepsgroep | Gemiddeld |
Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.
Procestechnoloog | 42% |
Promovendus | 29% |