HBO Bachelor - Economie en Bedrijf

Business Studies

Deze opleiding heette voorheen: People and Business Management

Logo Hogeschool Inholland Hogeschool Inholland
Diemen
Hogeschool Inholland
Talen: Nederlands
Bekostiging: Overheid
Studenten: 375
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Arts

Over de opleiding

Inholland Business Studies is de enige opleiding in Nederland waarbij je leert over alle aspecten van een onderneming.

Een ondernemende mentaliteit is waar het in deze tijd om draait. Doen waar je in gelooft en waar je goed in bent. Daarvoor kun je zelf gaan ondernemen, maar dat kun je ook doen in een bedrijf of organisatie. De eerste stap daartoe is ontdekken waar jouw kwaliteiten en interesses liggen. Dan wil je in je opleiding niet beperkt worden doordat je vanaf dag één een specialisatie moet kiezen.

Meer weten over deze opleiding?
Bekijk dan de instellingswebsite voor meer informatie

Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

Voor studenten met een diploma binnen Techniek en procesindustrie, Zorg en welzijn en Voedsel en Natuur en leefomgeving vervalt de beperkte toelating per 1 september 2020. Dit betekent dat studenten met dit diploma voortaan direct toelaatbaar zijn. Neem bij twijfel contact op met de opleiding over de geldende afspraken.


Studiekeuzecheck

Met de studiekeuzecheck kun je nog vóór de start van de opleiding uitzoeken of deze opleiding echt bij je past.

Elke aanstaande student heeft recht op een studiekeuzecheck, maar je kan ook verplicht worden om mee te doen als de hogeschool of universiteit dat vraagt. Meld je je aan na de deadline van 1 mei of doe je zonder geldige reden niet mee aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan je jouw toelatingsrecht verliezen.


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2019 / 2020 2020 / 2021
Wettelijk € 2.083 € 2.143

Studenten

375 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

139 eerstejaars aan deze opleiding
18-24 contacttijd eerstejaars (uren)
? bindend studieadvies
62% van de eerstejaars studenten is man
38% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
56%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
37%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 5 jaar
40%
behaalt een hbo-bachelor diploma of hoger binnen 5 jaar
Doorstuderen
7%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Afstudeerrichtingen
 • Als financieel adviseur of beleggingsanalist ben jij de steun en toeverlaat van de organisatie. Je kunt een bedrijf analyseren en weet hoe je geldstromen reguleert en kosten beheert. Met de Business Studies afstudeerrichting Banking & Insurance ontwikkel je je tot financieel-economische professional. Je leert tijdens deze opleiding alles over het maken van een financieel plan en het uitbrengen van gedegen organisatieadvies.

 • De Business Studies afstudeerrichting Human Resource Management bereidt je voor op het professioneel uitvoeren van de HRM-taken in of voor een bedrijf. Je leert wat nodig is om de juiste medewerkers te vinden en te selecteren en je draagt bij aan hun verdere ontwikkeling. Je kijkt naar persoonlijke kwaliteiten en naar de doelstellingen van de instelling of het bedrijf en brengt vervolgens mens en werk bij elkaar. Bijvoorbeeld door voor een passend beoordelings- en beloningssysteem te zorgen. Daarnaast leer je hoe je werkgever en werknemer moet begeleiden bij bijvoorbeeld disfunctioneren, langdurige ziekte, reorganisatie of ontslag. Ook heb je een belangrijke rol bij de begeleiding van veranderingsprocessen in het bedrijf. Kortom: je zoekt steeds de balans tussen mens, organisatie en arbeid.

 • De Business Studies afstudeerrichting Logistiek geeft je de kennis in handen om vragen op het gebied van logistiek en economie - vragen zoals hieronder staan - te kunnen beantwoorden. Je wordt opgeleid tot allround logistiek manager. De Business Studies afstudeerrichting Logistiek bereidt je voor op een functie als manager of managementadviseur. De opleiding is zeer praktijkgericht. Je wordt tijdens je studie al geconfronteerd met allerlei opdrachten, problemen en uitdagingen uit de beroepspraktijk. Zo ga je tijdens projecten onder meer aan de slag met; - beroepsoriëntatie, - de organisatie van een evenement, - export van producten of diensten, - supplychain-management, - aviation- en airportmanagement.

 • De Business Studies afstudeerrichting Management & Beleid is gericht op managementkwesties en economische en juridische vraagstukken. Door de samenhang van de vakgebieden bedrijfskunde, management, economie en recht krijg je te maken met juridische bedrijfsvoering, management, personeelsbeleid en organisatie. Je stelt contracten op, formuleert arbeidsvoorwaarden, begeleidt fusies en onderhoudt contacten met bijvoorbeeld advocaten. Kortom, je zorgt ervoor dat de uiteenlopende personen binnen een onderneming goed samenwerken om het bedrijf optimaal te laten functioneren. De Business Studies afstudeerrichting Management & Beleid leidt je op voor functies in het bedrijfsleven en bij de overheid: van beleidsadviseur tot manager. Daar kun je je opgedane bestuurlijke, juridische en economische kennis inzetten. Tijdens de opleiding staat het oplossen van managementvraagstukken in praktijksituaties centraal. Je leert alles over de Nederlandse en Europese wetgeving, maar ook over personeel, management en economie.

 • Tijdens de afstudeerrichting Marketing leer je consumentengedrag te analyseren, markten in kaart te brengen, kost- en verkoopprijzen te bepalen, verkoopgesprekken te voeren en de beste manier van distributie te kiezen. Hoe onderscheid je jouw product, jouw merk of jouw organisatie van die van je concurrenten? Hoe communiceer je het beste met een (internationale) doelgroep? En hoe exporteer je een product? Aan het einde van de opleiding weet jij om te gaan met deze vraagstukken en kun je als een echte breed opgeleide strateeg of marketeer aan de slag.

 • + Meer

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Hogeschool Inholland
Landelijk gemiddelde
Business Studies
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.4 / 5 3.5 / 5
Sfeer 3.7 / 5 3.9 / 5
Inhoud 3.4 / 5 3.5 / 5
Algemene vaardigheden 3.6 / 5 3.7 / 5
Praktijkgericht onderzoek 3.3 / 5 3.5 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.3 / 5 3.4 / 5

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk

86% vond een baan op niveau
66% vond een baan binnen het vakgebied van de studie
€ 2.322 bruto startsalaris op basis van 38 uur per week
5% is werkloos

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (bachelor - management, bedrijfs- en personeelwetenschappen)

Prognose Matig
Conjunctuur​gevoeligheid Gemiddeld
Uitwijk​mogelijkheden naar andere sector Erg hoog
Uitwijk​mogelijkheden naar andere beroepsgroep Erg hoog

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.

Arbeidsbemiddelaars en uitzendbureaumedewerkers 13%
Medewerkers personeelsadministratie 13%

Oordeel Alumni

3.6
tevredenheid over de huidige baan
3.5
tevredenheid carrière-mogelijkheden huidige baan
59% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
68% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Contact

Hogeschool Inholland