HBO Bachelor - Onderwijs en Opvoeding
Een leraar met passie voor techniek die nieuwe technologie op een aantrekkelijke, begrijpelijke en uitdagende manier kan uitleggen.
Je wordt opgeleid tot tweedegraads Leraar Technisch Beroepsonderwijs. Deze opleiding biedt diverse afstudeerrichtingen aan, omdat de technische sector veel specialisaties kent. De afstudeerrichtingen voor het mbo zijn: Bouw, Elektrotechniek, ICT, Motorvoertuigentechniek en Werktuigbouwkunde. Voor het vmbo: Produceren, Installeren en Energie (PIE), Media, Vormgeving en ICT, Mobiliteit en Transport...
Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.
Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.
Instroommomenten waarop je kunt starten met de opleiding.
Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.
Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.
Met de studiekeuzecheck kun je nog vóór de start van de opleiding uitzoeken of deze opleiding echt bij je past.
Elke aanstaande student heeft recht op een studiekeuzecheck, maar je kan ook verplicht worden om mee te doen als de hogeschool of universiteit dat vraagt. Meld je je aan na de deadline van 1 mei of doe je zonder geldige reden niet mee aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan je jouw toelatingsrecht verliezen.
Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.
We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.
Heb je een hbo- of wo-diploma in een relevante technische richting, dan kun je in anderhalf jaar een onderwijsbevoegdheid halen.
Onze economie is steeds afhankelijker van kennis; kennis van producten, materialen en technieken. Om kennis te onderhouden en uit te breiden, is kennisdeling met anderen belangrijk. Dat is niet alleen een kwestie van talent, maar ook van didactische vaardigheden en die kun je je aanleren. Binnen deze verkorte opleiding voor leraren tref je veelal echte vakspecialisten, die relevante werk- en levenservaring hebben in het onderwijs en/of bedrijfsleven en hun kennis, ervaring en enthousiasme willen delen. Deze verkorte deeltijdlerarenopleiding is met name bedoeld voor personen met een voltooide hbo- of wo-opleiding in bouwkunde, bouwtechniek, elektrotechniek, ICT, motorvoertuigentechniek of werktuigbouwkunde. In anderhalf jaar kun je, afhankelijk van je eigen inzet, een onderwijsbevoegdheid van het overeenkomstige vakgebied behalen. Flexibel studeren is voor de professional die graag bepaalt waar, wat en wanneer hij/zij studeert. Herken jij jezelf in dit profiel? Volg dan deze verkorte lerarenopleiding en combineer je praktijkkennis uit het bedrijfsleven met het leraarschap en word hybride docent of enkel docent.
Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?
Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.
Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.
Docenten beroepsgerichte vakken secundair onderwijs | 38% |
We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.