Resultaten Nationale Studenten Enquête 2018

De studentenoordelen op Studiekeuze123 worden gebruikt door studiekiezers die bezig zijn met het maken van hun studiekeuze. Want wie beter dan de huidige studenten kunnen hun eigen opleiding beoordelen?

Hoe scoren de opleidingen?

De resultaten van de opleidingen worden getoond op de opleidingspagina's op Studiekeuze123.nl. Wat vinden de studenten van bijvoorbeeld de sfeer, de docenten of de voorbereiding op de arbeidsmarkt?

Persbericht: Resultaten Nationale Studenten Enquête 2018

28 juni 2018

De algemene tevredenheid van studenten in het hoger onderwijs is licht gedaald, maar de tevredenheid van studenten over hun opleiding blijft hoog. In 2018 is 76,6% tevreden over hun opleiding, in 2017 was dat 78,8%. De dalende algemene tevredenheid is groter in het hbo (72,3% in 2018 t.o.v. 75,3% in 2017) dan in het wo (83,4% in 2018 t.o.v. 84,6% in 2017).

Lees het volledige persbericht

Zelf aan de slag met de resultaten?

Bent u benieuwd naar de resultaten van de NSE of wilt u zelf gebruik maken van de resultaten? Dan bieden wij de volgende bestanden:

Wilt u gebruik maken van het openbaar NSE Benchmarkbestand?

Het openbaar NSE Benchmarkbestand (SPSS) kunt u gebruiken om resultaten van alle deelnemende instellingen te bekijken, of zelf aan de slag te gaan met de data. In het NSE Benchmarkbestand zitten de resultaten van de NSE 2017-2018.  Indien u niet bekend bent met SPSS kunt u gebruik maken van een uitleg ten behoeve van het NSE Benchmarkbestand.

Wilt u gebruik maken van het NSE Benchmarkbestand, dan vragen wij u eerst de leveringsvoorwaarden te lezen. Wanneer u hiermee akkoord bent, kunt u het aanvraagformulier invullen en mailen aan info@nse.nl. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u het NSE Benchmarkbestand doorgaans binnen 5 werkdagen per e-mail.

Weging

Indien u gebruik gaat maken van het NSE Benchmarkbestand, is het van belang om te kijken of de weegfactor moet worden toegepast. Een nadere toelichting vindt u in een notitie over weging van GfK, het onderzoeksbureau dat de NSE in 2018 voor ons uitvoerde.

Wilt u gebruik maken van het Persbestand?

Het openbaar NSE benchmarkbestand is een omvangrijk SPSS-bestand dat niet voor iedereen toegankelijk is. In 2018 heeft Studiekeuze123 daarom als pilot een toegankelijke interactieve excel-tool als persbestand ter beschikbaar gesteld aan journalisten en andere geïnteresseerden. Het persbestand bevat de resultaten van de algemene tevredenheidsvragen en de thema-scores op instellingsniveau, overeenkomstig de waarden in het openbaar benchmarkbestand. Het bestand is op te vragen via info@nse.nl.

Zij maken reeds gebruik van de NSE resultaten

Studiekeuze123 bevordert het gebruik van de NSE resultaten door derden. Andere partijen die de gegevens uit de NSE gebruiken ten behoeve van studievoorlichting of onderzoek zijn bijvoorbeeld: