Resultaten Nationale Studenten Enquête 2022

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2022 zijn bekend! Ruim 286.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Hoewel ook dit studiejaar corona nog een grote rol speelde, is de tevredenheid onder studenten vrijwel gelijk gebleven aan vorig jaar. 71% van de Nederlandse studenten zegt dat ze (zeer) tevreden te zijn met hun opleiding.

Looking for English?

Resultaten bekijken

Alle resultaten van de NSE vind je per opleiding op de opleidingspagina's op Studiekeuze123.nl. De landelijke resultaten voor het hbo en wo zie je overzichtelijk op de factsheets:

Wil je verschillende opleidingen met elkaar vergelijken? Gebruik dan het NSE Dashboard. Dit is een interactief dashboard waarmee je de NSE-resultaten op een eenvoudige manier kunt bekijken en vergelijken. Je kunt:

  • alle themascores bekijken op een zelfgekozen niveau;
  • vanuit de themascores de onderliggende items bekijken;
  • de figuren als pdf-bestand downloaden;
  • de resultaten van opleidingen van één onderwijsinstelling met elkaar vergelijken;
  • een lijst met selecties maken.

Ontdek het NSE Dashboard

Zelf aan de slag met de resultaten

Wil je zelf aan de slag met de resultaten? Dat kan ook! Daarvoor gebruik je het NSE Benchmarkbestand. In dit SPSS-bestand zitten de resultaten uit de kernvragenlijst van de NSE 2022. In het bestand zitten geen persoonsgegevens. Ben je niet bekend met SPSS? Lees dan eerst de uitleg over het NSE Benchmarkbestand.

Om het NSE Benchmarkbestand te gebruiken, vraag je het aan via het contactformulier. Kies hierin als onderwerp 'Aanvraag NSE benchmarkbestand (SPSS)' en ga akkoord met de algemene leveringsvoorwaarden. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je het NSE Benchmarkbestand meestal binnen 5 werkdagen per e-mail.

Vraag het NSE Benchmarkbestand aan

Lees het persbericht: Ondanks onzekerheden blijft tevredenheid in hoger onderwijs stabiel

31 mei 2022 - Ondanks een door corona geteisterd studiejaar is de algemene tevredenheid onder studenten over hun opleiding ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022 onder meer dan 286.000 studenten. 71% van de Nederlandse studenten in het hoger onderwijs zegt (zeer) tevreden te zijn met de gekozen opleiding. Slechts 14% van de studenten zegt op basis van de ervaringen niet opnieuw dezelfde studiekeuze te willen maken. Toch zijn niet alle studenten even tevreden over hun opleiding. Zo zijn de studenten van de meer algemene opleidingen, zoals economie en recht minder tevreden.

Lees het volledige persbericht

Wie gebruikt van de NSE-resultaten?

Studiekeuze123 gebruikt de resultaten op de eigen website. Maar ook andere partijen gebruiken de gegevens. Andere organisaties die de NSE-resultaten gebruiken voor studiekeuzevoorlichting of onderzoek zijn bijvoorbeeld:

Inspectie van het Onderwijs

Elsevier - de beste studies

Keuzegids

ECIO, Expertisecentrum inclusief onderwijs