Resultaten Nationale Studenten Enquête 2022

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2022 zijn gepubliceerd! Ruim 286.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Ondanks een door corona geteisterd studiejaar is de algemene tevredenheid onder studenten ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk gebleven.

71 procent van de Nederlandse studenten in het hoger onderwijs zegt (zeer) tevreden te zijn met de gekozen opleiding. Slechts veertien procent van de studenten zegt op basis van de ervaringen niet opnieuw dezelfde studiekeuze te willen maken. Toch zijn niet alle studenten even tevreden over hun opleiding. Zo zijn de studenten van de meer algemene opleidingen, zoals economie en recht, minder tevreden.

Persbericht NSE 2022

31 mei 2022: lees het volledige persbericht 'Ondanks onzekerheden blijft tevredenheid in hoger onderwijs stabiel'.

Resultaten verwerkt op Studiekeuze123.nl

Wat vinden studenten van bijvoorbeeld de sfeer, de docenten, de voorbereiding op de arbeidsmarkt? De tevredenheidsoordelen van de meer dan 286.000 studenten zijn terug te vinden alle opleidingen op Studiekeuze123.nl.

Zoek een opleiding

Kunt u de resultaten van een opleiding niet vinden op Studiekeuze123.nl? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Op de NSE-pagina voor studenten geven we daar meer informatie over.

Zelf aan de slag met de resultaten?

Bent u benieuwd naar de resultaten van de NSE of wilt u zelf gebruikmaken van de resultaten? Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Interactief gegevens inzien via NSE Dashboard

Het NSE Dashboard is een interactief dashboard waarmee u de NSE-gegevens op een eenvoudige manier kunt bekijken en vergelijken. De basis is het openbaar benchmarkbestand. Het is via deze tool gemakkelijk om:

  • op een zelfgekozen niveau alle themascores te bekijken;
  • vanuit de themascores de onderliggende items te bekijken;
  • een download te maken van de figuur in pdf;
  • vergelijkingen van dit jaar binnen de eigen instelling te maken;
  • een lijst met selecties te maken.

Ontdek het NSE Dashboard

Gebruik het openbaar NSE Benchmarkbestand

Het openbaar NSE Benchmarkbestand (SPSS) kunt u gebruiken om resultaten van alle deelnemende instellingen te bekijken, of zelf aan de slag te gaan met de data. In het NSE Benchmarkbestand zitten de resultaten uit de kernvragenlijst van de NSE 2022. Alle resultaten zijn ontdaan van persoonsgegevens. Bent u niet bekend met SPSS? Lees dan eerst de uitleg rondom het NSE Benchmarkbestand.

Wilt u gebruikmaken van het NSE Benchmarkbestand, vul dan het contactformulier in. Kies hiervoor als onderwerp Aanvraag NSE benchmarkbestand (SPSS) en ga akkoord met de algemene leveringsvoorwaarden. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u het NSE Benchmarkbestand doorgaans binnen 5 werkdagen per e-mail.

Vraag het NSE Benchmarkbestand aan

Lees meer over de beveiliging van het openbaar benchmarkbestand.

Wie maken gebruik van de NSE-resultaten?

Studiekeuze123 bevordert het gebruik van de NSE-resultaten door derden. Andere partijen die de gegevens uit de NSE gebruiken voor studievoorlichting of onderzoek zijn bijvoorbeeld:

Inspectie van het onderwijs

Elsevier - de beste studies

Keuzegids

Expertisecentrum inclusief onderwijs