Werkeloosheid onder afgestudeerden hbo'ers is gedaald

maandag | 20 juni 2016

Voor het tweede jaar op rij is de werkeloosheid onder afgestudeerde hbo'ers gedaald van 7,3% in 2013, 6,5% in 2014 naar 5,5% in 2015. Deze daling geldt voor voltijd, deeltijd en duale afgestudeerden. Maar liefst 81,4% van de werkenden heeft binnen drie maanden een baan, maar ook meer afgestudeerden dan voorheen werken op hbo-niveau of hoger. In 2015 is dit aandeel toegenomen tot 77% (t.o.v. 74% in 2014). Dit blijkt uit de HBO-monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarkpositie van afgestudeerde hbo-studenten dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Hogescholen

Sector

In de sector sociale studies daalt de werkeloosheid met 3,0%. In de gezondheidszorg ligt de werkloosheid op 3,5%. In de sector onderwijs heeft maar liefst 86% binnen drie maanden de eerste baan. 45% van alle werkenden heeft anderhalf jaar na afstuderen een vaste aanstelling, in de bètatechniek-sector is dat zelfs 48%.

Werk op niveau

De afgestudeerden vinden dus niet alleen werk, maar ook meer afgestudeerden dan voorheen werken op minimaal hbo-niveau. Drie op de vier afgestudeerden vinden een baan binnen hun eigen vakgebied. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, laat weten dat de kwaliteit van het hbo goed aansluit op de arbeidsmarkt. Dit blijkt o.a. uit het feit dat 72% positief is over de aansluiting tussen opleiding en werk en bijna de helft tevreden is over de voorbereiding op de beroepsloopbaan.

Bron: Vereniging Hogescholen

Delen via:

Meer nieuws

Het selecteren van masterstudenten wordt steeds gebruikelijker.
Om bovenbouwleerlingen havo/vwo en mbo-4 te begeleiden bij hun studiekeuze. Gratis te down...