Uitslag selectie numerus fixus bekend

Nieuws 16 apr., 2020

leestijd 2 min

Numerus Fixus

Bekendmaking op 15 april via Studielink

Op 15 april ontvingen de mensen die hebben deelgenomen aan een selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus, de uitslag in de vorm van een rangnummer. Deze rangnummers zijn via Studielink bekendgemaakt. De hoogte van het rangnummer bepaalt of iemand een plaats aangeboden krijgt. Iemand moet een aangeboden plaats binnen accepteren via Studielink, anders komt de plaats te vervallen. Studielink legt in een stappenplan uit hoe dit werkt.

Uitslag nog niet ontvangen?

Hogescholen en universiteiten hebben er hard aan gewerkt om op 15 april de uitkomsten (rangnummers) van de selectieprocedure bekend te maken. Door omstandigheden vanwege het coronavirus, is deze datum mogelijk niet door alle opleidingen gehaald. De opleiding waar je je hebt aangemeld, informeert je hierover. Voor alle opleidingen met een selectieprocedure (dus ook bijvoorbeeld de kunstopleidingen) geldt dat zij tot uiterlijk 15 juni hebben om hun selectieprocessen af te ronden. Het is dus belangrijk om je voor de zekerheid ook alvast aan te melden voor een opleiding van je tweede keuze (ook hierbij geldt het liefst voor 1 mei, maar uiterlijk 1 juni). Lees meer over de studiekeuzemaatregelen die genomen zijn als gevolg van het coronavirus.

Uitleg over de rangnummers

Op basis van de selectie maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. De hoogte van het rangnummer bepaalt of je direct een plaats aangeboden krijgt en in hoeverre je kans maakt op een plek als mensen hoger op de ranglijst een plek weigeren. Telkens als iemand een plaats weigert, niet tijdig accepteert of zakt voor zijn (eind)examens, dan krijgt de student met het eerstvolgende rangnummer een plaats aangeboden. Tussen 15 april en 1 september komen daardoor nog plaatsen vrij. Iemand kan dus na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgen. Via Studielink krijgt iemand hier dan bericht over.

Meer informatie?

Lees meer over numerus fixus en selectie.

Heb jij een vraag en vind je jouw antwoord niet hier? Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over numerus fixus.

Categorieën
Delen via: