Strengere toelatingseisen voor pabo

woensdag | 10 juni 2015

Wil jij naar de pabo? En heb je geen vwo-diploma of hbo-diploma? Dan moet je aan strengere toelatingseisen voldoen. Havo-leerlingen en mbo-studenten moeten laten zien dat ze de opleiding aan kunnen. Dit gebeurt onder andere door toelatingstoetsen te maken.

De juiste kennis nodig voor toelating

Je moet genoeg kennis hebben van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Je hebt genoeg kennis opgedaan als je:

  • je havo-diploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in de bewuste vakgebieden (voor natuur en techniek voldoet een van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
  • een vavo-certificaat havo hebt voor deze vakgebieden;
  • de toelatingstoets hebt gehaald voor deze vakgebieden.

Toelatingstoetsen

Je moet voor alle drie de vakgebieden aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Anders mag je niet naar de pabo. In de praktijk betekent dit dat mbo-studenten op dit moment meestal drie toelatingstoetsen moeten afleggen, havo-leerlingen meestal één of twee.

Welke hulp is er voor jou?

Voor havo-leerlingen en mbo-studenten is tijdelijk allerlei (grotendeels gratis) hulp beschikbaar. Hiermee kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op de toetsen.

  • Studiemateriaal: verschillende uitgevers hebben studiemateriaal ontwikkeld (studieboeken, online leerstof, filmpjes, opdrachten en toetsvragen). Dit kun je gebruiken voor zelfstudie of combineren met een regionaal bijscholingsprogramma. Het materiaal sluit aan op de leerdoelen voor de toelatingstoetsen.
  • Regionale bijscholingsprogramma’s: onder meer klassikale lessen, intensieve cursussen, zelfstudie met vragenuurtjes en digitale ondersteuning helpen je bij de voorbereiding op de toetsen. Nederland is verdeeld in twaalf regio’s. Er is dus altijd iets bij jou in de buurt te vinden. Ook kun je in verschillende periodes meedoen met deze programma’s.
  • Helpdesk: bereid je je zelfstandig voor op de toelatingstoetsen en heb je een vraag over een vak? Stel je vraag aan een van de vakdocenten.
  • Voorbeeldtoetsen: met de voorbeeldtoetsen check je in hoeverre je nog kennis te kort komt.
  • Toets van de Dag: iedere dag ontvang je een mail met vier vragen over een vakgebied. Kijk hoe je ervoor staat en breng je kennis op peil.
  • Al deze hulpmiddelen zijn beschikbaar via www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Voor wie?

Iedereen kan de leermaterialen, voorbeeldtoetsen en Toets van de Dag gebruiken.
De gratis bijscholingsprogramma’s zijn bedoeld voor havo-leerlingen (ook in vavo) en mbo-studenten die in 2015, 2016 of 2017 willen instromen in de pabo.

Meer informatie

Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl lees je meer over de toelatingseisen, de toetsen en het ondersteuningsaanbod.

Bekijk de Factsheet (pdf)

Delen via:

Meer nieuws

maandag | 20 april 2015
De pabo-opleidingen in Nederland zijn de afgelopen jaren een stuk beter geworden.
dinsdag | 17 maart 2020
Wat zijn de gevolgen voor de aanmelddeadline, open dagen en fixusuitslag?