Steeds meer masteropleidingen willen studenten met gemiddeld minimaal een 7

Nieuws 2 sep, 2015

leestijd 2 min

Het selecteren van masterstudenten wordt steeds gebruikelijker. Studenten aan bijvoorbeeld de Rotterdam School of Management en Vrije Universiteit Amsterdam die willen doorstromen naar bepaalde masteropleidingen moeten gemiddeld een 7 of meer hebben voor hun bachelorvakken om te worden toegelaten. Andere universiteiten overwegen ook zulke maatregelen. Dat meldt de Volkskrant.

Strengere eisen, ook voor eigen studenten

Onlangs is de wet veranderd waardoor universiteiten strengere eisen kunnen stellen aan studenten die willen starten aan een masteropleiding. Voorheen mochten de eigen studenten automatisch doorstromen tot minmaal één masteropleiding van de faculteit waar ze gestudeerd hadden. Maar door de nieuwe wet is zo'n doostroommaster niet meer verplicht. Deze nieuwe maatregel is één van de maatregelen die minister Bussemaker nam om 'de juiste student op de juiste plek' te krijgen. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld de studiekeuzecheck en de aanvullende eisen voor pabo-studenten.

VSNU positief, LSVb kritisch over maatregel

De Vereniging voor Universiteiten (VSNU) is positief over de nieuwe ontwikkeling, maar stelt wel dat iedere gediplomeerde bachelor (dus ook degene met zesjes) ergens moet worden toegelaten om een master te volgen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is kritisch omdat zij bang zijn dat de toegankelijkheid van het onderwijs in het geding komt. Studenten moeten een opleiding kiezen en niet andersom, laat Laurens Nuijten (bestuurslid LSVb) weten aan de Volkskrant. Ook de pure selectie op cijfers vindt de LSVb niet optimaal. Minister Bussemaker heeft bij het ontwikkelen van de wet aangegeven dat er op zal worden toegezien dat iedere afgestudeerde bachelorstudent bij minimaal één masteropleiding in Nederland kan starten, ongeacht de cijferlijst.

Bron: Volkskrant

Delen via:

Meer nieuws

Sinds maart 2014 is Ingrid Kolkhuis Tanke directeur van Studiekeuze123. Hoog tijd om de ee...
Opleidingen, beschikbare capaciteit en aantal selectiepogingen zijn bekend.