Rangnummers fixusopleidingen bekend

zondag | 15 april 2018

Rangnummers fixusopleidingen bekend

Op 15 april krijgen alle (aankomende) studenten die deel hebben genomen aan een selectieprocedure van een fixusopleiding hun rangnummer te horen. Op basis van dit rangnummer wordt bepaald of je wel of niet een plaats krijgt aangeboden bij de opleiding.

Selectie op basis van rangnummer

Op basis van de selectie, maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. De student met het beste resultaat krijgt rangnummer 1 en komt bovenaan de ranglijst. Bijvoorbeeld, heeft een opleiding maximaal 100 plaatsen? Dan krijgen de studenten met rangnummer 1 t/m 100 een plaats aangeboden. Studenten met de rangnummers 101 en hoger krijgen pas een plaats aangeboden als er plaatsen vrijkomen. Dat kan gebeuren als studenten die al een plaats hadden gekregen, deze niet tijdig accepteren, de aangeboden plaats weigeren of zakken voor hun eindexamen. Hoe hoger het rangnummer, hoe kleiner de kans op een plaats.

Plaats binnen 2 weken accepteren

Als het rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt, dan krijg je ook een plaats aangeboden. Je moet de aangeboden plaats binnen twee weken nadat hij/zij het bericht heeft ontvangen accepteren via Studielink. Anders komt de plaats te vervallen.

Alsnog een plaats

De instelling bepaalt tot wanneer zij doorgaat met het aanbieden van plaatsen. De mogelijkheid bestaat dus dat je later alsnog een plek krijgt aangeboden, omdat er een plek is vrijgekomen. Via Studielink krijg je bericht zodra je een plaats aangeboden krijgt. Hou daarom steeds je e-mail en je Studielinkaccount in de gaten!

Krijg je alsnog een plaats aangeboden? Accepteer deze dan gelijk via Studielink. Toch andere plannen? Weiger je plaats dan via Studielink, zodat een andere student blij gemaakt kan worden met jouw plaats.

Niet eens met het rangnummer?

Ben je niet geplaatst, ben je het niet eens met het rangnummer en kun je dit naar jouw mening goed beargumenteren? Dan heb je het recht om bezwaar tegen het besluit van de opleiding te maken. Doe dit altijd zo spoedig mogelijk. Informeer bij onderwijsinstelling waar je aan de selectieprocedure meedeed voor de bezwaarprocedure.

Geen plaats? Wat nu?

Heb je geen plaats aangeboden gekregen? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een andere opleiding die bij je past. Wil je langs bij andere opleidingen? Kijk dan bijvoorbeeld in de open dagen kalender of er nog open dagen worden aangeboden. Weet je niet zo goed welke opleiding je leuk lijkt, maak dan eens een interessetest. Misschien komen daar nog interessante opties voor je uit.

1 mei-deadline?

Als je je al had ingeschreven voor een fixusopleiding, dan heb je al voldaan aan de eis om je op tijd aan te melden voor een opleiding. De 1 mei-deadline is dan in principe niet meer van toepassing op jou. We raden je aan om wel zo snel mogelijk een verzoek voor inschrijving bij een opleiding in te dienen bij Studielink, omdat je bijvoorbeeld nog te maken kunt krijgen met de studiekeuzecheck

Lees meer over selectie bij fixusopleidingen

Delen via:

Meer nieuws

donderdag | 10 november 2016
Jaarlijks gaan ongeveer 1.000 jongeren vanuit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Ned...
Het CBS heeft het onderzoek naar de kwaliteit van de resultaten van de NSE 2019 gepublicee...