Studeren met een ondersteuningsvraag

Blog 2 aug., 2021

Auteur: Expertisecentrum Inclusief Onderwijs · leestijd 3 min · 2339 keer gelezen

Wat kun je allemaal regelen voordat je gaat studeren?

Nog even en het is september – de start van een nieuw studiejaar. Als je voor het eerst gaat studeren, komt daar veel bij kijken. Er is genoeg te regelen! Dingen zoals het aanvragen van een lening bij DUO en misschien het zoeken naar een kamer in de stad waar je gaat studeren. 

Soms heb je extra ondersteuning nodig bij het studeren. Heb je een functiebeperking, bijvoorbeeld ADHD, autisme of dyslexie? Chronische vermoeidheid, diabetes of reuma? Een motorische, visuele of auditieve beperking? Psychische klachten, zoals een angststoornis of een depressie? Of ben je mantelzorger? Dit zijn voorbeelden van functiebeperkingen, chronische ziektes en persoonlijke omstandigheden die je studievoortgang mogelijk kunnen beïnvloeden. Je hebt dan recht op voorzieningen, aangeboden door de hogeschool of universiteit waar je aan studeert. Je kunt al voordat je bent begonnen aan je studie voorzieningen regelen!

Kies je moment als je hulp nodig hebt!

Het kan zijn dat je graag eerst aan je studie wilt beginnen en dan gaandeweg bekijkt of je ergens hulp bij nodig hebt. Het kan ook zijn dat je het prettig vindt om van tevoren al een gesprek te voeren over jouw situatie en de voorzieningen die je nodig denkt te hebben om goed te kunnen studeren. Er zijn verschillende momenten waarop je dit aan kunt geven. 

Bij aanmelden in Studielink

Als je je aanmeldt voor je studie in Studielink, vragen sommige hogescholen en universiteiten of je ondersteuning nodig denkt te hebben. Daarna kan het zijn dat je meer informatie krijgt of dat een studiebegeleider contact met je opneemt. Samen kunnen jullie een intakegesprek inplannen.

Via de Studiekeuzecheck

Na aanmelding doet je hogeschool of universiteit de studiekeuzecheck. Je onderwijsinstelling kijkt dan of de studie die je hebt gekozen goed bij je past. Soms vindt deze check plaats in de vorm van een studiekeuzegesprek. Ook zo’n gesprek kun je aangrijpen om aan te geven wat jij nodig denkt te hebben om goed te kunnen studeren.

In een gesprek met de studieloopbaanbegeleider, studieadviseur of studentendecaan

Heb je geen gebruik gemaakt van één van de twee genoemde momenten? Weet dat je altijd nog op een later moment kunt aangeven wat je nodig hebt. Studieloopbaanbegeleiders (SLB'ers), studieadviseurs en studentendecanen staan bij alle universiteiten en hogescholen voor je klaar om jouw situatie met je te bespreken. Op de website van jouw onderwijsinstelling kun je de contactgegevens van deze personen vinden.

Welke voorzieningen zijn er?

Er worden veel voorzieningen aangeboden door zowel jouw hogeschool of universiteit als andere instanties. Enkele voorbeelden van voorzieningen die je zouden kunnen helpen bij het volgen van onderwijs zijn: 

  • extra tijd voor tentamens of verlenging van deadlines;
  • aanpassen van de aanwezigheidsplicht;
  • alternatieve toetsvormen;
  • gebruik maken van een laptop voor tentamens;
  • begeleiding, bijvoorbeeld van een ouderejaarsstudent die je als buddy helpt met studietechnieken of met het plannen.
Daarnaast zijn er ook financiële voorzieningen, zoals:
  • Individuele studietoeslag. Deze studietoeslag kun je aanvragen bij de gemeente waar jij woont als je vanwege een medische beperking niet kunt bijverdienen. Op dit moment verschilt de hoogte van de toeslag per gemeente. In de toekomst zal dit overal €300,- per maand zijn.
  • Voorziening prestatiebeurs. Naast de reguliere lening en de aanvullende beurs bestaat er ook de voorziening prestatiebeurs van DUO. Als je later in je studie studievertraging oploopt door bijzondere omstandigheden, dan zijn er verschillende mogelijkheden vanuit deze regeling. Zo kan de prestatiebeurs verlengd worden of in sommige gevallen omgezet worden in een gift. Deze regeling moet altijd aangevraagd worden via je studentendecaan of studiebegeleider!
  • Profileringsfonds. Elke hogeschool en universiteit heeft een profileringsfonds. Vanuit dit fonds kun je een vergoeding krijgen als je studievertraging oploopt door bijzondere omstandigheden. Om hier aanspraak op te maken is het belangrijk dat je al eerder hebt gemeld dat je met bijzondere omstandigheden studeert.

Hoger Onderwijs Toegankelijk: alle informatie op één plek

De website Hoger Onderwijs Toegankelijk biedt veel informatie als je gaat studeren of al studeert met een functiebeperking of onder bijzondere omstandigheden. Je vindt er informatie over de ondersteuningsvragen die op jou van toepassing kunnen zijn, de belemmeringen waar je tegenaan kunt lopen tijdens het leren én welke voorzieningen jou zouden kunnen helpen tijdens je studie. Neem er vooral een kijkje om je goed voor te bereiden op je studiestart!

Categorieën
Delen via: