Lijst fixusopleidingen 2017-2018 bekend!

Studiekeuze123
Dinsdag, 6 december 2016

De lijst met opleidingen die een numerus fixus hebben (= beperkt aantal plaatsen) is bekend! De lijst is te vinden op www.studiekeuze123.nl/selectie. Opleidingen kiezen voor numerus fixus als bijv. de arbeidsmarkt beperkt is, er te weinig stageplaatsen zijn etc. Als meer studenten zich aanmelden voor zo’n opleiding dan moet je meedoen aan de selectie door de onderwijsinstelling voor een plek. De inschrijfdeadline voor deze opleidingen is 15 januari.

Geen fixus voor journalistiek (behalve in Utrecht)

De lijst kon tot 1 december nog wijzigen. Uiteindelijk hebben 5 opleidingen hun fixus alsnog laten vallen. Dit betreft de studie journalistiek van Windesheim in Zwolle, Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Fontys Hogescholen in Tilburg. Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht behoudt wel haar fixus. De opleidingen communicatie en farmakunde van de Hogeschool Utrecht hebben volgend studiejaar geen beperkte capaciteit meer.

Capaciteit wordt niet gehaald

CHE laat weten dat zij de aanmelddeadline van 15 januari voor vele studiekiezers 15 januari te vroeg vinden om al tot een definitieve keus te komen. De instroom bij de opleidingen dreigde daardoor sterk achter te blijven. De betrokken hogescholen concludeerden dat hun opleidingen journalistiek rond 1 december iets meer aanmeldingen hadden dan vorig jaar, maar dat ook zichtbaar was dat de stijging onvoldoende leek om op 15 januari al de inschrijving te kunnen stoppen. Door de fixus te schrappen kunnen studenten zich tot en met 1 mei inschrijven voor deze opleiding. Bron: CHE