Instellingscollegegeld: wat is dat?

Nieuws 10 mrt, 2015

leestijd 1 min

Instellingscollegegeld betaal je in veel gevallen als je een tweede studie wilt doen. Dit is hoger dan het wettelijk vastgestelde collegegeld. Hogescholen en universiteiten mogen zelf de hoogte bepalen van dit instellingscollegegeld. De hoogte kent een grote variatie: vanaf € 1.906,- (het huidige wettelijk collegegeld) tot € 32.000,- en alles daar tussenin. Gemiddeld kost een tweede studie in 2014-2015 € 9.232,-. Wil je een tweede studie gaan volgen, informeer dan bij je gekozen onderwijsinstelling (of meerdere instellingen) naar de hoogte van het instellingscollegegeld.

Geen extra collegegeld voor tweede studie als:

  • je een tweede bachelor of een tweede master in de zorg of in het onderwijs wilt volgen en nog geen diploma behaald hebt in een van deze richtingen.
  • je de tweede opleiding bent gestart tijdens een eerste opleiding en deze, na het behalen van een graad voor de eerste opleiding, ononderbroken hebt gevolgd.

Hoeveel studenten met tweede studie

In totaal volgden in 2013 ruim 22.000 studenten een tweede studie; na elkaar of gestart tijdens de eerste studie. Dit is gemiddeld 3% van alle studenten. Van al deze studenten die een tweede studie doen, volgt ongeveer 15% een tweede master en 85% een tweede bachelor.

Wil je weten wat het instellingscollegegeld is bij de opleiding van jouw voorkeur? Kijk dan op de opleidingspagina bij het tabblad Toelating en Kosten.

Bron: Monitor Beleidsmaatregelen, 2014, ministerie van OCW

Delen via:

Meer nieuws

Sinds maart 2014 is Ingrid Kolkhuis Tanke directeur van Studiekeuze123. Hoog tijd om de ee...
Opleidingen, beschikbare capaciteit en aantal selectiepogingen zijn bekend.