Ervaringen van mede-studiekiezers: online open dagen

Blog 11 mrt., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 2548 keer gelezen

Het bezoeken van een open dag helpt je om een beeld te vormen van de opleiding. Je krijgt informatie, maar kunt ook de sfeer proeven. Dat is nu met online voorlichtingsactiviteiten een stuk moeilijker. We hebben mede-studiekiezers gevraagd naar tips om toch zoveel mogelijk uit een online open dag te halen.

Wat vinden studiekiezers fijn aan online voorlichting?

Onderwijsinstellingen doen er alles aan om de online voorlichtingsactiviteiten zo goed mogelijk te laten verlopen. De informatie wordt duidelijk weergegeven. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om vragen te stellen, bijvoorbeeld in een vragenronde of via een online chatfunctie. Het is heel handig dat je presentaties en video's makkelijk terug kunt kijken. En doordat je de online open dagen vanuit huis kunt bezoeken, heb je geen reistijd. Zo kun je makkelijk aan veel verschillende open dagen deelnemen. Het is ook fijn dat je online proefcolleges kunt volgen.

“Je krijgt tijdens zo’n college een goed beeld van wat je te wachten staat tijdens de studie.” 

Welke tips hebben studiekiezers?

We hebben veel tips gekregen van scholieren en studenten die al hebben meegedaan aan een online voorlichtingsactiviteit. Veel van hen gaven aan dat het handig is om op een rustige plek te gaan zitten. En maak vooraf een lijstje met vragen die je wil stellen. Wij hebben alvast een lijstje met een aantal slimme vragen voor je gemaakt. Ben je vergeten iets te vragen? Geen probleem, dat kun je vaak achteraf ook nog doen.

“De docenten die uitleg geven tijdens de online voorlichting, geven vaak ook hun contactgegevens. Je kunt ze dan nog een berichtje sturen met de vragen die je bent vergeten.” 

Vaak kun je de presentaties en video's die gebruikt zijn later nog terugkijken. Toch nemen sommige studiekiezers de presentatie ook zelf op.

“Als je de voorlichting opneemt, kun je alles nog een keer rustig terugluisteren voor als je net even iets hebt gemist.”  

Anderen maken foto's.

“Maak foto’s van belangrijke informatie, dan heb je deze altijd bij de hand.”

Welke online voorlichtingsactiviteiten zijn er?

Er worden verschillende soorten online activiteiten georganiseerd. Je hebt de algemene open dagen over de opleiding, maar je kunt ook een proefcollege volgen of meedoen aan een online meeloopdag. Lees meer over de verschillen tussen deze voorlichtingsactiviteiten. Er worden ook virtuele rondleidingen door het gebouw gegeven en chatsessies met docenten en studenten georganiseerd.

“Het kennismaken met studenten en hun ervaringen horen over de opleiding is echt leuk! Ook krijg je tijdens proefcolleges echt een idee van wat je tijdens de studie gaat doen. Een kleine rondleiding geeft zelfs online een goed beeld van de sfeer en de omgeving waar de opleiding wordt aangeboden!” 

Buiten de geplande voorlichtingsactiviteiten zijn er ook andere online mogelijkheden:

“Universiteiten hebben vaak mensen op Unibuddy die je vragen kunt stellen over een opleiding. Dat kan zelfs als er op dat moment geen online voorlichtingsactiviteit is.”

Waar vind ik de online open dagen?

In de Open dagen kalender vind je een overzicht van de voorlichtingsactiviteiten van hogescholen en universiteiten. Bij het filter Locatie kun je kiezen voor 'Online'. Op de pagina van de open dag vind je een aanmeldlink of een link naar de website van de onderwijsinstelling voor aanvullende informatie.

Categorieën
Delen via: