Een tussenjaar. Wat is er mogelijk?

dinsdag | 7 februari 2017

Een tussenjaar. Wat is er mogelijk?

Kom je er maar niet uit welke studie je wilt gaan doen na je eindexamen en overweeg je een tussenjaar? Dat kan best een goed idee zijn. Maar ook een tussenjaar moet je goed plannen. 'Zomaar' een jaartje niks doen, helpt je uiteindelijk niets. Maar een studiekeuze forceren is meestal ook geen goed idee. De uitval op de hogeschool en de universiteit wordt regelmatig verklaard doordat uitvallers aangeven een te snelle beslissing te hebben genomen of doordat ze niet voldoende over hun keuze hebben nagedacht. Een tussenjaar kan ervoor zorgen dat je meer tijd krijgt een goede keuze te maken. Maar ook over een tussenjaar moet goed worden nagedacht.

Positief aan tussenjaar

Uit onderzoeken blijkt dat een tussenjaar positief kan zijn. Dat geldt vooral voor studie-motivatie, studiekeuze en studieresultaten. Vooral voor jongeren die baat hebben bij ‘structuur' kan gerichte hulp en coaching helpen. Op die manier kan een tussenjaar een waardevolle extra voorbereiding zijn op de toekomst. Tijdens het tussenjaar is het wel verstandig om regelmatig open dagen en meeloopdagen van studies te blijven bezoeken en verschillende instellingen met elkaar te vergelijken. Op die manier hou je de focus op jouw studiekeuze.

Risico's tussenjaar

Er kunnen ook risico’s zitten aan een tussenjaar. Vooral als je zonder plan aan zo'n jaar begint. Er zijn diverse mogelijkheden om een tussenjaar goed in te vullen. Wat je ook kiest.. werken, reizen, studeren; het is altijd belangrijk over de toekomst na te denken. Ouders maar ook de jongeren zelf zijn vaak bang dat ze na een tussenjaar geen puf meer hebben om te gaan studeren. Of geen idee hebben wat ze in dat tussenjaar moeten gaan doen. Tijdig bespreken met je ouders en bijvoorbeeld decaan hoe je zo'n tussenjaar nuttig kunt gaan invullen is dan ook cruciaal.

Tussenjaarbeurs op 8 april

Op 8 april 2017 vindt een TussenjaarTotaalBeurs plaats op Wageningen Campus. De beurs wordt georganiseerd door vrijwilligers die zijn betrokken bij het TussenjaarKenniscentrum i.o., dat wordt gesteund door decanenverenigingen VvSL en NVS-NVL. Deelname aan de beurs is gratis.

Op de beurs kunnen scholieren, ouders, maar ook decanen en andere onderwijsprofessionals kennismaken met organisaties die een tussenjaarprogramma aanbieden. Bij deze programma's gaat het om de persoonlijke ontwikkeling van de jongere. Maar het gaat ook over voorbereiding op een opleiding in het hoger onderwijs. Deze programma's zijn soms in combinatie met werken, maar soms ook in combinatie met reizen.

Meer informatie over de beurs

Bron: Weblog Studiekeuze

Delen via:

Meer nieuws

donderdag | 10 november 2016
Jaarlijks gaan ongeveer 1.000 jongeren vanuit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Ned...
Het CBS heeft het onderzoek naar de kwaliteit van de resultaten van de NSE 2019 gepublicee...