Diversiteit in het onderwijs

Blog 19 jul., 2021

Auteur: STIP studentenplatform · leestijd 2 min · 1292 keer gelezen

Stip Studentenplatform zet zich in voor inclusief en divers onderwijs. Hoe doen zij dat en wat zouden zij in de toekomst graag zien? En wat kan Stip voor jou als toekomstige student betekenen? Aan het woord is Orhan Usta, Bestuurslid bij Stip Studentenplatform Nederland.

Wat is het Stip Studentenplatform?

Stip Studentenplatform is een gezamenlijk platform dat scholieren, studenten en verschillende organisaties met elkaar verbindt. We zijn een stichting, en helpen scholieren en studenten bij hun persoonlijke, professionele-, academische- en morele ontwikkeling. Daarnaast ondersteunen we studenten en scholieren die zich klaarmaken voor de arbeidsmarkt vanuit een sociaal, educatief en cultureel perspectief. 

Op jullie site staat dat Stip Studentenplatform Nederland zich inzet voor een Nederland dat diversiteit en kracht in verscheidenheid omarmt. Hoe doen jullie dit eigenlijk?

Stip Studentenplatform vindt dat er in Nederland plaats is voor iedereen. We helpen en begeleiden studenten en eindexamenleerlingen bij hun studie, huisvesting, zingeving en zelfontwikkeling met projecten als Challenge Yourself. Dit project koppelt eindexamenleerlingen aan hbo- of wo-studenten. De studenten helpen de leerlingen met hun examens, maar ook met hun studiekeuze. De hbo- en wo-studenten worden op hun beurt weer begeleid door Young Professionals die al actief zijn in het werkveld. Zij maken de studenten wegwijs op de arbeidsmarkt.

Wat voor veranderingen zou Stip Studentenplatform graag zien voor aankomend studenten?

Stip Studentenplatform zou graag een Nederland zien dat inclusief is. Waar alle lagen van de samenleving gerepresenteerd worden. We zouden graag zien dat aankomend studenten meer ruimte vragen om zichzelf te ontwikkelen en de extra faciliteiten van universiteiten en hogescholen te benutten. Het valt ons op dat er nog steeds veel studenten zijn met een biculturele achtergrond, die het onderwijs vooral zien als een plek om bevoegdheid te halen en niet als een plek om je ruimer te ontwikkelen als individu. We zouden graag een samenwerking zien tussen hogescholen/universiteiten en studenten, waar de studenten de durf hebben om verandering te brengen. Dit is nu nog niet altijd het geval.

Wat zien jullie hier al van terug?

We doen mee aan veel verschillende programma’s om studenten, scholieren en young professionals kennis te laten maken met de verschillende programma’s en organisaties die bestaan. Bijvoorbeeld Time-Outs waarbij op een theaterlijke wijze over taboes wordt gesproken of de grote Nationale Hoger Onderwijs Bijeenkomst.

Wat kunnen jullie betekenen voor aankomend studenten?

Wij zijn een platform voor alle studenten. Een platform waar studenten zichzelf kunnen ontwikkelen op het gebied van studie, huisvesting, ethiek, identiteit en bezinning. Wij spreken studenten aan die geloven in good practice sharing en stimuleren talenten die gedreven zijn om iets terug te doen voor de maatschappij.

De beste tip die Stip Studentenplatform Nederland heeft voor aankomend studenten?

Durf de eerste stap te nemen!


Hopelijk heb je iets geleerd van dit interview! Vond je de blog interessant om te lezen, of wil je nog meer informatie? Ga dan naar de site van Stip Studentenplatform Nederland!

Categorieën
Delen via: