Corona en studiekeuze - Deel 1

dinsdag | 17 maart 2020

Corona en studiekeuze

[Edit - In Corona en Studiekeuze deel 2 geven we een overzicht van de landelijke maatregelen die op 19 maart bekend zijn gemaakt voor o.a. aankomend studenten.]

Geldt de aanmelddeadline van 1 mei nog? Worden er nieuwe open dagen georganiseerd? Krijg ik de uitslag van de selectieprocedure voor een fixusopleiding nog wel op 15 april? Dit is een greep uit de vragen die op dit moment bij ons binnenkomen. We hebben de consequenties en eventuele oplossingen voor je op een rij gezet.

Als gevolg van het coronavirus zijn de universiteiten en hogescholen op dit moment gesloten. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de mensen die op dit moment bezig zijn met hun studiekeuze. We signaleren op dit moment de volgende consequenties voor de studiekiezers.

Open dagen afgelast

Allereerst zijn op dit moment tot in ieder geval 6 april de open dagen bij de onderwijsinstellingen afgelast. Een algemene oplossing voor het compenseren van de open dagen die in deze periode niet door kunnen gaan, is (nog) niet bedacht. We zien wel dat onderwijsinstellingen zelf al oplossingen bedenken zoals het aanbieden van online voorlichtingen. Kijk dus ook op de website van de onderwijsinstellingen die jij wilde bezoeken of er alternatieve oplossingen worden aangeboden.

Discussie over de aanmelddeadline van 1 mei

Als jij je dit jaar wil aanmelden voor een (bekostigde) hbo- of wo-bacheloropleiding of associate degree, dan heb je te maken met de aanmelddeadline van 1 mei. We krijgen op dit moment de vraag van studiekiezers en decanen uit het voortgezet onderwijs of deze deadline nog steeds gehanteerd wordt. Er zijn onderwijsinstellingen die zelf naar buiten hebben gebracht dat ze de aanmelddeadline verschuiven naar een later moment. Maar, dit is misschien niet voor alle onderwijsinstellingen of opleidingen haalbaar. Op dit moment zijn de onderwijsinstellingen hierover dus met elkaar in overleg. Er is geen informatie bij ons bekend over het landelijk verschuiven van deze deadline. Het is ook niet duidelijk of er ook daadwerkelijk een landelijke regeling bedacht gaat worden of dat onderwijsinstellingen zelf naar oplossingen zoeken die voor hen haalbaar zijn. Houd onze website en de website van de onderwijsinstelling waar jij je overweegt aan te melden in de gaten voor informatie hierover.

Uitslag selectieprocedure 15 april mogelijk niet haalbaar

Alle landelijke maatregelen die nu genomen worden om het coronavirus in te dammen, hebben natuurlijk ook impact op de werksituatie van medewerkers van hoger onderwijsinstellingen. Sommige werkzaamheden, zoals de selectieprocedure voor fixusopleidingen, komen hierdoor mogelijk in het gedrang. Normaal gesproken is de selectieprocedure op 15 april afgerond en ontvangen alle deelnemers hun uitslag (rangnummer) via Studielink. Er wordt op dit moment geïnventariseerd of het communiceren van de uitslag op deze datum nog steeds haalbaar is. Mocht blijken dat het niet haalbaar is, dan wordt er natuurlijk een oplossing bedacht. Houd de nieuwsberichten op onze website en het e-mailadres dat je hebt opgegeven bij de selectieprocedure in de gaten voor eventuele updates hierover.

Op de informatiepagina Corona en studiekeuze vind je een totaaloverzicht van alle informatie op onze website over dit onderwerp.

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over Corona en studiekeuze.

Delen via:

Meer nieuws

Sylvia Kok-de Vries nieuwe voorzitter deskundigenpanel Studiekeuze123
dinsdag | 24 maart 2020
Schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.