1 op de 3 studenten leent voor later

woensdag | 8 juli 2015

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 36% van de hbo- en wo-studenten geld leent van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). 1 op de 3 studenten geeft aan dat zij dit geld onder andere lenen voor later en niet alleen om hun studie te betalen. Deze conclusie komt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, uitgevoerd door het Nibud, met medewerking van het ministerie van OCW, ING en Studenten.net.

Risico’s van geld lenen

Een deel van de studenten die geld lenen, geeft aan dat ze best minder zouden kunnen lenen of dat ze maximaal lenen ‘omdat het nu eenmaal kan’. De voorwaarden om geld te lenen bij DUO zijn weliswaar relatief gunstig, maar er zitten altijd risico’s aan het lenen van geld:

Een studieschuld is een langlopende verplichting. Dat geldt ook zeker voor studenten aangezien zij hun studieschuld straks in 35 jaar mogen afbetalen. In zo’n lange periode kunnen er dingen veranderen, zoals de rentestand, maar ook je inkomen. Ga je meer verdienen , dan wordt de aflossing per maand ook steeds hoger.
Leen je nu alvast geld om bijvoorbeeld later een startkapitaal te hebben voor een hypotheek, dan kan dat handig zijn. Maar, het geleende geld moet dan ook daadwerkelijk op een spaarrekening blijven staan en dus niet voortijdig uitgegeven worden aan minder noodzakelijke uitgaven tijdens de studententijd!
De hoogte van de studieschuld is mede van invloed op wat een student na zijn studie maximaal aan hypotheek kan krijgen .Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Waarom lenen studenten?

Uit het onderzoek van Nibud blijkt dat de belangrijkste redenen om te lenen zijn:

  • de gunstige voorwaarden van DUO
  • het wordt aangeraden door de ouders
  • de student wil zijn ouders niet belasten.

15% van de studenten geeft aan dat luxe een reden is om te lenen bij DUO.

Maak een financieel plan

Het Nibud adviseert om niet klakkeloos te lenen wat maximaal mogelijk is, maar zorgvuldig te kijken wat je inkomen en uitgaven zijn. Door dit op een rijtje te zetten kun je beter bepalen wat je daadwerkelijk nodig hebt. Te veel lenen, levert een schuld op. Maar als je continue te weinig geld hebt, let dan op dat je niet te vaak bij je bank in het rood komt te staan, want dat is een veel duurdere vorm van lenen! Een goed budgetboek maken helpt hier dus bij! Nibud heeft onlangs de Geldwijzer Studenten uitgebracht. Dit kan studenten hierbij helpen.

Lees meer over studeren en financiën.

Bron: Nibud

Delen via:

Meer nieuws

maandag | 4 mei 2015
Je hebt je je ingeschreven voor een studie, maar je twijfelt sterk of je toch niet die and...
woensdag | 8 juli 2020
Het jaarverslag geeft inzicht in de besteding van de ontvangen subsidie.