Hoe zit het met de studiekeuzecheck?

Studenten die zich hebben aangemeld voor een opleiding met numerus fixus en deel hebben genomen aan de selectie, krijgen geen studiekeuzecheck. Als je direct een plaats krijgt aangeboden omdat er minder aanmeldingen dan beschikbare plekken zijn, dan heb je wel recht op een studiekeuzecheck. Het je je uiterlijk 15 januari aangemeld voor een fixusopleiding, maar krijg je geen plaats aangeboden dan heb je recht op een studiekeuzecheck bij een andere opleiding.

Deze studiekeuzecheck is bedoeld om te controleren of een opleiding ook echt bij iemand past. Hoe de check eruit ziet, verschilt per hogeschool of universiteit. Het kan bijvoorbeeld een gesprek zijn met iemand van de opleiding, het volgen van onderwijs, het maken van een toets of een digitale vragenlijst. De deelname aan deze studiekeuzecheck kan verplicht zijn. Kijk op de website van de onderwijsinstelling waar je wilt studeren of dat zo is.

Weet je (na de studiekeuzecheck) zeker dat je met de opleiding wilt starten? Accepteer je plaats dan gelijk via Studielink. Toch andere plannen? Weiger je plaats dan via Studielink, zodat een andere student blij gemaakt kan worden met jouw plaats. Heb je je voor meerdere opleidingen in Studielink ingeschreven? Schrijf je altijd zo snel mogelijk uit voor de opleiding(en) waar je niet mee start.