Veelgestelde vragen over de invloed van de maatregelen om het coronavirus te verspreiden op de studiekeuze.
Op Studiekeuze123.nl kun je alle erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland met elkaar vergelijken. Je vindt per opleiding informatie over het aantal studenten, de tevredenheid van de studenten over de studie, de mogelijkheden na de studie, hoe lang mensen er gemiddeld over doen om af te studeren en nog veel meer. Al onze informatie is objectief en vrij van waarde-oordelen. Jij bepaalt zelf wat voor jou belangrijk is in jouw studiekeuze. Natuurlijk helpen we je wel om hierachter te komen met bijvoorbeeld een interessetest of studiekeuzetest. Ook vind je bij ons informatie een studiekeuzebegrippenlijst en praktische informatie om je op weg te helpen bij je studiekeuze.
De informatie op onze website is betrouwbaar en komt tot stand op basis van relevante landelijke bronnen, informatie van onderwijsinstellingen ervaringen van studenten en wordt door ons aangevuld met eigen informatie.
We zijn een zelfstandige stichting zonder winstoogmerk of commerciële belangen. Onze inkomsten halen we uit subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wij helpen jou bij het vinden van een opleiding die bij jou past.
Vrijwel alle hogescholen en universiteiten zijn -soms in aangepaste vorm- nog gewoon bereikbaar. Wel kan het wat langer duren voordat je een antwoord hebt. Specifiek voor studiekeuzevragen, heeft de onderwijsinstelling soms ook een speciaal telefoonnummer/e-mailadres of speciale contactpersonen zoals studieadviseurs, docenten of studenten die vragen hierover kunnen beantwoorden. Kijk dus even goed op de website van de onderwijsinstelling welk telefoonnummer of welk e-mailadres jij moet hebben bij vragen over je studiekeuze.
Het is ook raadzaam om je goed voor te bereiden. Op een duidelijke vraag, krijg je doorgaans ook een duidelijker antwoord. Lees dus eerste de informatie op de website goed door en als je ergens niet uitkomt en bijvoorbeeld een e-mail stuurt, benoem dan welke informatie je al gelezen hebt of welke (online) voorlichtingen je hebt bijgewoond en stuur eventueel een link mee van een pagina waarover je vragen hebt. Zo is het voor de persoon die jouw vraag moet beantwoorden duidelijk wat jij al weet, aan welke informatie jij misschien nog wat hebt of waar jij precies vastloopt.
Het op dit moment niet mogelijk om langs te gaan bij de opleidingen of onderwijsinstellingen waar je interesse naar uitgaat. Dit is natuurlijk lastig bij het krijgen van een indruk van de locatie of de sfeer bij een universiteit of hogeschool. Gelukkig bieden vrijwel alle opleidingen alternatieven aan die dit zo goed mogelijk opvangen zoals de mogelijkheid om deel te nemen aan online open dagen, virtuele rondleidingen over de campus, webinars, chatsessies met docenten en studenten etc. Kijk op de website van de onderwijsinstelling* wat er mogelijk is. Met al deze online alternatieven kun je toch een goede indruk krijgen van de inhoud van de opleiding en door contact te zoeken met de studenten en docenten krijg je ook een beeld van de mensen bij die opleiding.
Het is daarnaast waardevol om opleidingen met elkaar te vergelijken. Op Studiekeuze123.nl/opleidingen vind je per opleiding informatie over het aantal studenten, de mogelijkheden na de studie, de tevredenheid van de studenten over de opleiding en nog veel meer handige informatie. Je kunt al deze informatie in onze vergelijker naast elkaar zetten om zo te bepalen wat bij jou past.
*Op dit moment zijn opleidingen hard bezig om de nieuwe online voorlichtingen ook in de landelijke Open dagen kalender te zetten. In de Open dagen kalender vind je een overzicht van de voorlichtingsactiviteiten van hogescholen en universiteiten.
Tip: Hermien Miltenburg schreef een blog over het online oriënteren op je studiekeuze. Lees de blog 'Studiekeuze maken online? Het kan wél/niet!'
Het is lastig dat je op dit moment niet langs kunt bij hogescholen en universiteiten om de sfeer te proeven. Gelukkig organiseren vrijwel alle hogescholen en universiteiten online voorlichtingen waarmee je nog steeds een goed beeld van de inhoud van een opleiding kunt krijgen. Om een goed beeld van de inhoud te krijgen, kun je ook deelnemen aan online proefstuderen, digitale werkboeken of opgenomen hoorcolleges bekijken en studie-opdrachten van studenten bekijken.
De praktische informatie over toelatingseisen, aanmeldprocedures etc. is allemaal online te vinden en bij vragen hierover zijn de onderwijsinstellingen nog gewoon bereikbaar.
Er zijn ook veel initiatieven uitgewerkt om een beeld te krijgen van de mensen bij een opleiding (studenten, medewerkers, docenten). Je kunt vaak via de opleiding met hen in contact komen in bijvoorbeeld chatsessies, webinars of Q&A's op Instagram.
Ook is hard gewerkt aan het overbrengen van een online indruk van de locaties waar je les gaat krijgen. Er zijn bij sommige hogescholen en universiteiten campusfilmpjes gemaakt, virtuele rondleidingen, fotoseries via social media en nog veel meer. Het is natuurlijk anders dan het daadwerkelijk bezoeken van een locatie, maar het geeft in ieder geval wel een indruk.