Wo bachelor - Recht en Bestuur

Rechtsgeleerdheid

Deze opleiding heet ook wel: Nederlands Recht
Varianten: Fiscaal Recht, Internationaal en Europees recht, IT-recht

Rijksuniversiteit Groningen
Geschreven door Rijksuniversiteit Groningen

In de afstudeerrichting Nederlands Recht van de Bachelor Rechtsgeleerdheid leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen.
Hoe stel je een huurcontract op en welke straf geef je een moordenaar? Wat moet er gebeuren bij een echtscheiding en wie betaalt het schoonmaken van vervuilde grond? Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist Nederlands recht ingeschakeld.
In het eerste jaar van de opleiding krijg je inleidingen in de hoofdvakken van het Nederlands recht, zoals privaatrecht, bestuursrecht, staatsrecht en strafrecht. Daarnaast ontwikkel je juridische vaardigheden zoals het gebruiken van wetten en het bestuderen van rechtspraak.
In het tweede jaar verdiep je je verder in de vakken uit het eerste jaar. Daarnaast krijg je nieuwe vakken, zoals handelsrecht en rechtseconomie.
In het derde jaar volgt een verdere verdieping in het nationale recht en is er bovendien aandacht voor internationaal en Europees recht. De bachelor wordt...

Keuzes binnen de opleiding

  • Wat gebeurt er als ik een baan krijg? Wat komt er kijken bij de start van een eigen onderneming? En hoe zit het met de aankoop van een woning? Belastingen spelen overal een rol.
    Tijdens de afstudeerrichting Fiscaal recht van onze Bachelor Rechtsgeleerdheid leer je met behulp van je fiscale wetboek allerlei fiscale vraagstukken te beantwoorden, bijvoorbeeld: 'Wat gebeurt er als ik ga werken?'. Het uitdagende van fiscaal recht is dat niet voor alle vraagstukken in de belastingwet een pasklare oplossing wordt gegeven. Daarom is ook buiten het wetboek om regelgeving ontwikkeld, bijvoorbeeld door de rechter of via besluiten van de staatssecretaris van Financiën. In de afstudeerrichting kijken we niet alleen hoe al die regels moeten worden toegepast, maar ook of de regels goed in elkaar zitten. Zijn de regels duidelijk en komen ze niet in conflict met andere regelgeving?In het eerste studiejaar volg je, net als alle andere rechtenstudenten, inleidende vakken in het recht. Je kiest deze afstudeerrichting dus pas vanaf het tweede studiejaar. Vanaf dan volg je voornamelijk fiscaalrechtelijke vakken. Je begint met een inleidend vak in het belastingrecht. In de vervolgvakken komen de Nederlandse belastingwetten stuk voor stuk aan de orde. Daarbij is soms ook aandacht voor het internationaal belastingrecht. Daarnaast ontwikkel je onderzoeksvaardigheden. Ten slotte worden een aantal

  • Wil jij een loopbaan in óf buiten Nederland? Wil jij werken aan vraagstukken binnen het Nederlandse recht én in grensoverschrijdende context? Met deze afstudeerrichting kun je beide kanten op!
    Internationaal publiekrecht en Europees recht zijn, afzonderlijk of in combinatie, een goede voorbereiding voor een loopbaan in of buiten Nederland. Een loopbaan waarin je niet alleen werkt aan vraagstukken binnen de Nederlandse rechtsorde, maar juist ook in een grensoverschrijdende context. Het kan hierbij gaan om de toepassing van Europees recht of internationaal recht binnen Nederland, de ontwikkeling en toepassing van het Europese recht in de Europese Unie of de ontwikkeling en toepassing van recht dat op wereldschaal geldt.Je kunt dit doen in veel verschillende rollen, bijvoorbeeld als:* advocaat in Nederland die zich bezighoudt met vreemdelingenrecht of met mensenrechten;* bedrijfsjurist die geconfronteerd wordt met Europese regelgeving;* medewerker op een ministerie waar Europese regelingen omgezet moeten worden in Nederlands recht;* vertegenwoordiger van Nederland in internationale onderhandelingen over nieuwe verdragen;* medewerker van een internationale organisatie zoals de Europese Unie of de Verenigde Naties.Deze specialisatie verbreedt je mogelijkheden, maar houdt ook alle opties open voor carrières waarvoor het civiel effect een vereiste is. De internationale en Europ

  • Internet is onmisbaar voor ons maatschappelijk en professionele functioneren. Daarom vraagt de informatiemaatschappij waarin we leven om moderne juristen met verstand van recht én IT.
    Als je belangstelling hebt voor het recht en beseft dat informatietechnologie de wereld en ons dagelijks leven compleet heeft veranderd, dan is de afstudeerrichting IT-recht binnen de Bachelor Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Het is geen technische studie, maar een juridische studie waar een zeer goede arbeidsmarkt voor is.
    De studie duurt 3 jaar. Je wordt opgeleid tot jurist en krijgt onderwijs in alle hoofdgebieden van het recht. Daarnaast volg je specialistische vakken op het gebied van IT-recht. Bij IT-recht gaat het om juridische vragen over IT-gebruik. Het gaat om het oplossen van juridische puzzels rondom het gebruik van IT. Denk aan kwesties over de bescherming van persoonsgegevens, auteursrecht op het internet, online aankopen en computercriminaliteit. Ook komen de grondrechten als privacy en vrijheid van meningsuiting op het internet uitgebreid aan de orde.
    Na het afronden van je bachelor heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor de masteropleiding IT-recht, de masterspecialisatie binnen Nederlands recht of voor de Onderzoeksmaster.

  • Richtingen Bachelor rechtsgeleerdheid
  • Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.
    Dat doe je door het volgen van een extra (honours)programma van 30 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert. Ontwikkeling van talent en eigen initiatief zijn de uitgangspunten van het honoursprogramma van de RUG.

    Kennismaken met deze honoursprogramma?

    apr.

    13

    10:00 - 17:00 uur
    Groningen

Kennismaken met de opleiding?

Bachelor Open Dag
10:00 - 17:00 uur
Groningen
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 2.439
Studiepunten: 180 ECTS
Honours: 1 programma
Diploma: Bachelor of Laws

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

  • EM Directe toegang
  • CM Directe toegang
  • NG Directe toegang
  • NT Directe toegang
Niet toelaatbaar

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Meer over collegegeld

Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

2.439 studenten volgen deze opleiding
536 eerstejaars aan deze opleiding
41% van de eerstejaars studenten is man
59% van de eerstejaars studenten is vrouw
159 opleidingen
62.160 studenten in de gemeente Groningen Meer info over Groningen

Het eerste jaar

45 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

75%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

95%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 4 jaar

43%

behaalt een diploma voor deze opleiding
5%

behaalt een ander wo bachelor of master diploma
52%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2023 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Rijksuniversiteit Groningen
Landelijk gemiddelde
Rechtsgeleerdheid
Vergelijk alle 10 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.9 / 5 3.8 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Sfeer 3.7 / 5 3.8 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.9 / 5 3.9 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.1 / 5 4.0 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 2.7 / 5 2.9 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Rechtsgeleerdheid

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

Rechtsgeleerdheid 946 studenten 34%
Nederlands recht 763 studenten 27%
Privaatrecht 198 studenten 7%
Fiscaal Recht 190 studenten 7%
Ondernemingsrecht 136 studenten 5%
+ Meer

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Rijksuniversiteit Groningen

Filler
Illustration of a map

Adres

Oude Boteringestraat 44
9712 GL Groningen

Bekijk locatie Rijksuniversiteit Groningen op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Rijksuniversiteit Groningen 050 363 9011
Logo Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

Bezoek ook de website van Rijksuniversiteit Groningen

Bezoek website van Rijksuniversiteit Groningen

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Rechtsgeleerdheid doorsturen?

Deel via WhatsApp